Hlavní obsah

Islamista dostal trest smrti za válečné zločiny

Dháka

Bangladéšský trestní tribunál ve čtvrtek odsoudil k smrti oběšením islamistu za válečné zločiny, kterých se dopustil během války za nezávislost v roce 1971. Podle agentury Reuters v zemi panují obavy z obnovy násilností, které následovaly při podobných rozsudcích nad islamisty v posledních měsících.

Foto: Profimedia.cz

Válka za bangladéšskou nezávislost trvala od března do prosince 1971. Tři milióny lidí přišly o život.

Článek

Nejvyšší trest od speciálního soudu dostal 59letý Muhammad Kamaruzzaman, který je v současnosti zástupcem šéfa strany Bangladéšské islámské společenství, za genocidu a mučení. Toho se dopustil při popravě nejméně 120 neozbrojených vesničanů na severu země.

Zvláštní soud zřídila nynější bangladéšská vláda v roce 2010 s cílem vypořádat se s těmi, kdo za války za nezávislost kolaborovali s pákistánskými silami a kteří se pokoušeli zabránit tomu, aby se tehdejší Východní Pákistán (dnešní Bangladéš) stal samostatnou zemí. Organizace pro lidská práva ale uvádějí, že tribunál nesplňuje mezinárodní právní normy.

Případ je jen jedním z řady procesů, které kontroverzní bangladéšský tribunál vede proti muslimským opozičním politikům.

Přívrženci islámské opozice se snaží úřady přimět k zastavení soudů opakovanými stávkami a demonstracemi.

Válka za nezávislost trvala od března do prosince 1971. Když byla v březnu vyhlášena nezávislá Bangladéšská lidová republika, obsadila území pákistánská armáda a začala genocida. Tři milióny lidí byly zabity, dalších deset miliónů uprchlo do Indie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám