Hlavní obsah

Indonésie zadržela 59 podezřelých z plánování útoků během voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéská protiteroristická jednotka v úterý oznámila, že zadržela 59 osob, které podezírá z plánování útoků během únorových prezidentských a parlamentních voleb. Všichni podezřelí se hlásí k islamistickým extremistickým organizacím. Jednotka během několika operací v průběhu října zabavila také zbraně a chemikálie nezbytné pro výrobu bomb, napsala agentura Reuters.

Foto: Willy Kurniawan, Reuters

Indonéské zásahové jednotky střeží místo zásahu proti podezřelým radikálům, archivní foto

Článek

„Volby jsou pro ně nemorální a odporují islámskému právu,“ uvedl mluvčí jednotky Aswin Siregar. „Plánovali útok na policejní objekty. Souvisí to s jejich hlavním cílem, kterým je zamezit konání voleb,“ dodal Siregar, aniž by uvedl další podrobnosti o údajném spiknutí.

Zhruba třetina zadržených se hlásí k zakázané teroristické organizaci Jemaah Islamiah (JI), která je podezřelá z provedení několika teroristických útoků, včetně atentátů na Bali, při nichž přišlo o život 202 lidí, většinou cizinců.

Asi dvě třetiny jsou členy zakázané extremistické organizace Jamaah Ansharut Daulah (JAD), která se inspiruje teroristy z organizace Islámský stát (IS).

Indonésie je nejlidnatější muslimskou zemí světa a po teroristických útocích z 11. září 2001 ve Spojených státech zažila řadu útoků islamistů.

Bezpečnostní analytici však tvrdí, že hrozba radikálů se v posledních letech výrazně snížila, především díky úspěšným operacím bezpečnostních sil, píše Reuters.

Indonéský policista rozváží po městě zdarma kávu, chce být blíže občanům

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám