Hlavní obsah

Indie zavádí monitoring užívání WC

Právo, mcm

Úředníci vybavení mobily, tablety a iPady začnou podle webu rt.com od února sledovat používání toalet na indickém venkově. Mají chodit ode dveří ke dveřím a zajistit, aby místní lidé, kteří dávají přednost vyměšování na ulici, používali veřejné či soukromé toalety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Údaje o chování lidí se v reálném čase objeví na internetu. Jak uvádí vládní prohlášení, „dříve se monitorovala jen stavba toalet, ale nyní se bude zjišťovat jejich skutečné využití“. Od loňského října poskytly úřady půl miliónu suchých záchodů. Podle agentury AFP je však mnozí lidé využívají jen jako příruční sklady, protože považují tyto toalety za nehygienické a myslí si, že zdravější je jít za potřebou ven z domu.

Statistika Světové zdravotní organizace za rok 2012 ukázala, že 625 miliónů Indů, tedy polovina obyvatelstva, se vyprazdňuje kdekoli venku.  UNICEF, program OSN pro děti, odhaduje, že tak činí 594 miliónů Indů. Pro srovnání: v podobně lidnaté Číně se takovým způsobem chová jen čtrnáct miliónů lidí.

Světová banka odhaduje, že ubohá hygiena a s ní spjatá předčasná úmrtí způsobují Indii škody ve výši 54 miliard dolarů ­ročně. Premiér Narendra Modi chce proto zajistit, aby do roku 2019 měla toaletu každá domácnost. Vláda již zdvojnásobila výdaje na budování toalet. Premiér se zároveň obrátil na největší firmy působící v zemi se žádostí o finanční podporu projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám