Hlavní obsah

Indie kvůli koronaviru omezuje export léků včetně paracetamolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indie, která je největším světovým producentem léků, omezila kvůli epidemii koronaviru SARS-CoV-2 vývoz některých běžných druhů léčivých látek. Je mezi nimi i jeden z nejužívanějších léků proti teplotě a bolesti paracetamol. Omezení přichází poté, co mnoho výrobců léčivých látek v Číně kvůli epidemii omezilo produkci nebo přímo zastavilo výrobu, uvedla stanice BBC. Výrobci léků v Indii jsou závislí ze 70 procent na dodávkách účinných látek z Číny.

Foto: Profimedia.cz

Stroj na balení tablet

Článek

„Už jsou náznaky, že omezení dodávek do Indie zvýšilo významně ceny,“ uvedl vedoucí ekonom Oxford Economic Stephen Foreman.

Experti varovali, pokud bude epidemie trvat delší dobu, je pravděpodobný nedostatek některých léků.

Žena z Prahy se nechala testovat v soukromé laboratoři, to ale stát zakázal

Koronavirus

„Dokonce i léky nevyráběné v Číně využívají základní látky z Číny. Pokud budou zasažené (epidemií) Čína i Indie, mohl by nastat jejich nedostatek,“ uvedl analytik Shaun Rein, který se zabývá výzkumem čínského trhu.

Indická vláda vyzvala ke klidu s tím, že zásoby léků stačí na tři měsíce.

Antibiotika a vitamíny i hormony

Na seznamu léků, jejichž vývoz je omezen, jsou kromě paracetamolu i vitamin B12, antibiotika tinidazol a erythromycin nebo hormon progesteron. Seznam léků a účinných látek postihuje 10 procent celkového exportu generických léků z Indie.

Přes indická vyjádření o zásobách obavy přetrvávají - generika z Indie mají 25procentní podíl na americkém trhu s léky, účinné látky z Indie pak mají na americké trhu skoro třetinový podíl.

Nastal obrat. Čína obnovuje výrobu, ukazují poslední data

Koronavirus

Americké farmaceutické firmy uvedly, že monitorují řetězce dodavatelů. Mylan už minulý týden varoval, že může být nedostatek, zatímco Eli Lilly sdělil, že u svých medikamentů, mezi nimiž je třeba inzulin, neočekává výpadky.

Reklama

Výběr článků

Načítám