Hlavní obsah

Indie dostala svoji sondu na oběžnou dráhu Marsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indická sonda Mangalján ve středu po desetiměsíční cestě od Země úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu Marsu. Indie se tak stala čtvrtou mocností světa, jež dosáhla této planety.

Foto: Nasa, Reuters

Mars zachycený Hubbleovým teleskopem

Článek

"Indie dokázala dosáhnout Marsu. Gratuluji vám všem v celé zemi. Dnes se píše historie," oznámil předseda indické vlády Naréndra Módí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Indie vyslala robotickou sondu na 780 miliónů kilometrů dlouhou pouť loni na začátku prosince a na středu stanovila její přílet k sousední planetě.

Indie se po USA, Rusku a Evropě reprezentované vesmírnou agenturou ESA stala teprve čtvrtou kosmickou velmocí, která k Marsu dorazila. Mise byla pro Dillí prestižní hlavně kvůli vesmírnému soutěžení s Čínou, jejíž pokus vyslat kosmickou loď Jing-chuo 1 k rudé planetě ztroskotal v roce 2011 na technických problémech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start indické rakety směřující na MarsVideo: Reuters

Experti oceňují misi zvláště kvůli jejím nákladům, které jsou ve srovnání s předešlými projekty nesrovnatelně levnější, když vyšly na 74 milionů dolarů (1,59 miliardy korun).

Sonda má nyní nejméně šest měsíců pomocí svých pěti přístrojů studovat atmosféru Marsu, jakož i jeho topografii a nerostné složení. Především má hledat důkazy o výskytu metanu.

Reklama

Výběr článků

Načítám