Hlavní obsah

Hrozí katastrofa: Tropická cyklóna směřuje na největší uprchlický tábor na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklón Mocha zesílil a nově je hodnocen jako „vysoce nebezpečný“. Meteorologové se obávají, že by mohl být cyklón směřující na hraniční oblast Bangladéše a Myanmaru nejsilnější superbouří od listopadu 2007, kdy jihozápad Bangladéše zpustošil cyklón Sidr. Ten zabil přes tři tisíce osob a způsobil škody za miliardy dolarů. Nyní navíc cyklón Mocha směřuje na ty nejzranitelnější.

Foto: Profimedia.cz

Dívka vyhlíží ven z tuk-tuku během evakuace z města Sittwe v Myanmaru

Článek

Bengálský záliv se připravuje na příchod cyklónu Mocha, který neustále zesiluje, a očekává se, že na pobřeží Myanmaru a Bangladéše udeří v neděli společně s větry o rychlosti 180–190km/h. Evakuace obyvatel je v plném proudu, podle odhadů se před řáděním přírodního živlu pokusí z pobřežních oblastí utéct statisíce lidí.

Světová meteorologická organizace předpovídá, že Mocha zesílí ještě předtím, než udeří v oblasti okolo myanmarského města Sittwe, nedaleko od bangladéšského města Cox's Bazar, kde se nachází gigantický uprchlický tábor, který je dočasným domovem pro bezmála milion rohingských uprchlíků, pronásledovaných ve svém domovském Myanmaru.

Foto: ČTK/AP

Lidé v myanmarském Sittwe pozorují rozbouřené moře před příchodem cyklónem Mocha

Světová meteorologická organizace navíc upozorňuje na to, že v přilehlém Rakhinském státě v Myanmaru se nachází zhruba šest milionů osob závislých na humanitární pomoci. I proto je cyklón Mocha tak bedlivě sledovaný, protože pokud by ještě více zesílil, mohl by jeho „příchod“ na pobřeží skončit skutečně tragicky.

Nízko položeným oblastem kolem pobřeží hrozí zatopení, ale i místům položeným výše hrozí bleskové povodně a sesuvy půdy.

Meteorologové očekávají, že cyklón Mocha zasáhne myanmarsko-bangladéšské pobřeží v neděli okolo poledne místního času.

Foto: Profimedia.cz

Příprava na evakuaci před cyklónem Mocha v Myanmaru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám