Hlavní obsah

Hopsající problém Volva. Jeho chytrá auta matou klokani

Canberra

Automobilka Volvo má problém. Její nejnovější řídicí jednotky nemohou do Austrálie. Programátoři švédského výrobce totiž zapomněli systém, který má předejít nárazu, připravit na to, že překážka v dráze auta může hopsat. A to je u protinožců, kde je podle deníku The Guardian příčinou kolize se zvířetem v devíti z deseti případů srážka s klokanem, poněkud potíž.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Klokan

Článek

„Klokani jsou velmi nepředvídatelní a je složité se jim vyhnout, jsme si ale jistí, že dokážeme naši technologii zdokonalit tak, aby je zpozorovala a zabránila srážkám na dálnici,“ řekl deníku Telegraph bezpečnostní manažer Volva Martin Magnusson.

Prozatím vozy švédského výrobce rozpoznají chodící, běžící, klusající nebo cválající překážku, poskakování je ale na chytrý systém detekce velkých zvířat moc obtížné. A to na rozpoznání skákající překážky pracují vývojáři už dva roky.

Počítač má pocit, že ho šálí „zrak”

Proč hopsání systém mate? „Když jsou (klokani) ve vzduchu, zdá se (počítači), že jsou dál než po dopadu,“ vysvětlil serveru ABC News technický manažer australské pobočky Volva David Pickett. Detekční systém používá jako výchozí bod vozovku a pokud s ní překážka není ve stálém kontaktu, nefunguje. Počítač má jinými slovy při pohledu na klokany dojem, že ho šálí ”zrak„.

Je to ale v zásadě chyba lidského faktoru. Systém byl vyvinut a otestován ve Švédsku, kde jsou přirozenou velkou překážkou losi. Na klokany tam nikdo nepomyslel, a tak se na vše přišlo až když byla technologie dovezena do Austrálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám