Hlavní obsah

Hladem trpí v Severní Koreji už i vojáci, okrádají civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Vojáci v Severní Koreji okrádají civilní obyvatelstvo, aby sami zahnali hlad. A to navzdory tomu, že právě armáda má v komunistické zemi řadu výhod. Upozornila na to ve středu agentura AFP s tím, že to je důkazem stále se zhoršující situace v zemi.

Článek

V ulicích města Hjesan na severovýchodě KLDR byla rozmístěna vojenská policie s úkolem kontrolovat totožnost vojáků, napsal internetový deník NK, který spravují severokorejští přeběhlíci v Jižní Koreji.

Předpokládá se, že vojáci severokorejské armády dostávají denní příděl v podobě 800 gramů potravin, ale podle zmíněného listu byl tento příděl snížen na 540 gramů. Vojenská škola pro výcvik řidičů v Hjesanu prý vojákům dokonce poskytuje denně pouze 170 gramů stravy.

"Mají hlad a chodí na farmy krást," uvedl nejmenovaný severokorejský svědek. "Teplota klesá a roste počet vojenských zběhů," sdělil bez bližších podrobností.

Zásobují se na oslavy, tvrdí Jihokorejci

Severní Korea uplatňuje politiku zvanou Sonkun (Armáda na prvním místě), která upřednostňuje blahobyt vojáků ve srovnání s civilním obyvatelstvem. Avšak už několik měsíců jsou podle svědků vojáci stejnými oběťmi nedostatku potravin jako ostatní lidé.

Jihokorejští činitelé ale tvrdí, že Pchjongjang dělá předběžné zásoby pro oslavy 100. výročí narození zakladatele stalinistického režimu Kim Ir-sena, otce současného severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Výročí narození "věčného prezidenta", jímž byl Kim Ir-sen prohlášen v roce 1998 čtyři roky po smrti, připadá na duben příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám