Hlavní obsah

Havárii tankeru u Mauriciu mohla způsobit snaha nalézt signál

Port Louis

Kapitán havarované japonské nákladní lodi, jejíž uniklé palivo způsobilo loni v červenci ekologickou katastrofu u korálového pobřeží ostrova Mauricius, během vyšetřování uvedl, že se s plavidlem přiblížil k pevnině, aby našel připojení k internetu. Napsal o tom zpravodajský portál BBC.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli ropné skvrně vyhlásili na Mauriciu krizový stav

Článek

„Na lodi nebylo žádné připojení k internetu a souhlasil jsem, že zajedu do doku na Mauriciu, aby členové posádky mohli komunikovat se svými příbuzným, protože to pomáhá udržet v týmu dobrou náladu,” vysvětlil indický kapitán lodi MV Wakashio,

Kapitán, který byl i se svým pomocníkem zadržen, také sdělil, že ve vodách u Mauriciu kormidloval nejméně patnáctkrát a často se k pobřeží přiblížil na 30 námořních mil (necelých 56 kilometrů). V osudový červencový den se však přiblížil až na 5 námořních mil (9,3 kilometrů).

Obří únik ropy z uvázlého tankeru zbarvil tyrkysové vody Mauricia dočerna

Cestování

Svědci během vyšetřování uvedli, že na lodi probíhala oslava narozenin. Podle některých členů posádky jim kapitán povolil pít, přestože na palubě platil zákaz konzumace alkoholu a drog.

Magazín Forbes upozornil, že na lodi se nacházelo jen 20 členů posádky, což je o něco méně, než by na plavidle velikosti MV Wakashio mělo být. Loď byla dlouhá 300 metrů a měla výtlak 101 000 tun.

Foto: Mapy.cz

Loď najela do korálového útesu u Mauriciu 25. července. Jeden ze svědků dříve Reuters sdělil, že mauricijská pobřežní stráž se před havárií opakovaně pokoušela s japonským plavidlem spojit a varovat posádku, že nabrala nebezpečný kurz, nedostala však žádnou odpověď.

Japonská nákladní loď se u Mauricia rozlomila na dva kusy

Svět

I když loď byla prázdná, kvůli poškození nádrží začalo z tankeru po havárii unikat palivo, do moře se ho dostalo celkem asi 1000 tun. Palivo zasáhlo 27 kilometrů čtverečných včetně rozlehlé oblasti, kterou obývají ohrožené druhy korálů, ryb a dalších živočichů a rostlin. V srpnu se vrak lodi rozlomil vedví.

Loď způsobila vůbec největší ekologickou katastrofu u Mauriciu.  V zemi byl vyhlášen stav nouze.

Reklama

Výběr článků

Načítám