Hlavní obsah

Gayové v Čečensku nejsou pronásledovaní, žádní tam nežijí, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo spravedlnosti oficiálně oznámilo, že v autonomním Čečensku nežijí žádní homosexuálové. Oznámila to agentura Interfax. „Žádné se nepodařilo najít,” prohlásil ministr Alexandr Konovalov na schůzi pracovní skupiny OSN pro lidská práva v Moskvě. Kde nejsou homosexuálové, nemůže být ani jejich pronásledování, doplnila agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz

Proti utlačování gayů v Čečensku se konaly protesty po celém světě. Snímek z britského Brigtonu z loňského srpna.

Článek

"Provedené prověrky nepotvrdily nejen fakta porušování práv homosexuálů, ale nepodařilo se nalézt ani příslušníky komunity LGBT," citoval a ministra Konovalova agentura. "Pomozte nám je, prosím, najít," dodal prý Konovalov při setkání s novináři.

Ze severokavkazské regionální republiky, řízené s mlčenlivým souhlasem Moskvy podle islámského práva, se během loňského a letošního roku ozývaly protesty proti krutému mučení gayů. Loni bylo v Čečensku vystaveno represím 114 osob, které z autonomní republiky musela odvézt skupina Ruská LGBT síť monitorující dodržování lidských práv v zemi. Velká většina z nich se vystěhovala do ciziny.

Skandál kolem čečenských gayů propukl po loňské zprávě opozičního ruského listu Novaja gazeta, že čečenská policie zadržela přes stovku mužů "podezřelých z homosexuality" a že nejméně tři z nich byli zabiti.

Aféra přesáhla ruské hranice, Moskva se ocitla pod palbou kritiky několika mezinárodních organizací. Loni na kauzu upozornili ruského prezidenta Vladimira Putina francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová.

Čečenské vedení razie proti gayům popírá, už místní autoritářský vůdce Ramzan Kadyrov prohlásil, že v jeho autonomní republice žádní homosexuálové nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám