Hlavní obsah

Gangy v jihovýchodní Asii nutí stovky tisíc lidí stát se kyberzločinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky tisíc lidí v jihovýchodní Asii jsou nuceny pracovat na podvodných internetových operacích, které provozují zločinecké gangy. Uvádí to zpráva Úřadu OSN pro lidská práva, ze které cituje The Guardian.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Své oběti si gangy nevybírají náhodně. Většina lidí je kvalifikovaných a hovoří několika jazyky. Láká je příslib práce v oblasti programování. Místo toho však končí ve střežených areálech se zabavenými pasy a mobilními telefony. Gangy oběti nutí ke kyberkriminalitě výhrůžkami, mučením a někdy i sexuálním násilím. Na internetových podvodech pak vydělávají stovky milionů dolarů ročně.

OSN odhaduje, že přibližně 120 tisíc obětí je z Myanmaru, dalších 100 tisíc z Kambodži. Desítky tisíc pak z Laosu, Thajska a Filipín.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk uvedl, že země, které se snaží potírat podvodné operace, by měly mít na paměti, že tito lidé jsou spíše oběťmi než zločinci a snášejí nelidské zacházení, zatímco jsou nuceni vykonávat trestnou činnost.

Autorka zprávy Pia Oberoiová, vedoucí poradkyně OSN pro migraci a lidská práva v asijsko-pacifickém regionu, uvedla, že rozkvět kybernetických operací umožnila korupce v jednotlivých zemích.

Narůst kyberzločinu po pandemii

„Je to tak neuvěřitelně lukrativní, že je jen velmi malá politická vůle řešit problém komplexně. Nevidíme žádné známky, že by se to zpomalilo. Kromě toho, že gangy přemístí své operace, když se objeví nějaký tlak ze strany orgánů činných v trestním řízení,“ uvedla Oberoiová.

Ve zprávě se uvádí, že fenomén internetových podvodů vzrostl po pandemii koronaviru, kdy byla uzavřena kasina a zločinecké gangy, které je v těchto zemích většinou provozovaly, se přesunuly do méně regulovaných oblastí. Těmi jsou například podvody s kryptoměnami a nelegální hazardní hry. Mnoho obětí podle zprávy tvoří migranti, kteří během pandemie přišli o práci a nemohli se kvůli restrikcím přestěhovat.

Thinktank International Crisis Group nedávno varoval, že hranice Myanmaru a Laosu se stává centrem nadnárodního zločinu, včetně podvodných operací, praní špinavých peněz a výroby drog. Podle Bryony Lauové z Human Rights Watch zpráva zdůraznila obavy z dopadu převratu v Myanmaru v roce 2021 a regionální bezpečnosti. Zločinecké skupiny nyní mají v některých částech země prakticky volnou ruku.

Nárůst je dramatický, varují experti. Agent Tesla stojí za třetinou útoků v Česku

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám