Hlavní obsah

Gangster zastřelil na předvolebním mítinku japonského starostu

Novinky, ČTK, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAGASAKI

Starosta japonského města Nagasaki Ičo Itó byl v úterý postřelen na předvolením mítinku. V kritickém stavu ho převezli do nemocnice, kde svým zraněním podlehl. Policie na místě útoku zadržela Tetsuja Širóu, napojeného na největší japonský zločinecký gang Jamaguči-gumi.

Článek

Jednašedesátiletý Ičo Itó byl zasažen dvěma ranami zezadu v 19:50 místního času (12:50 SELČ) na předvolebním mítinku před místní železniční stanicí poblíž úřadu starosty," uvedla mluvčí policie Juko Kimoto. Podle japonské televize NHK starostu převezli do nemocnice, protože nereagoval na oživovací pokusy. U Ita došlo k zástavě srdce. V nemocnici zemřel.

Policie zadržela na místě násilného činu devětapadesátiletého Tetsua Širóa napojeného na největší japonský zločinecký gang Jamaguči-gumi. Ten se ke střelbě přiznal, ale neuvedl důvod. Itó s ním měl konflikt kvůli stavebním zakázkám. Televize Asahi dostala od útočníka dopis, v němž starostu obviňuje, že nedodržel sliby při zadávání veřejných zakázek.

Japonské podsvětí

V Japonsku platí přísná pravidla značně omezující vlastnictví střelných zbraní. Většinou je mají gangsteři z jakuzy, která ovládá obchod s drogami a se zbraněmi i hazard a prostituci. Zapojena je však i do sporných obchodů s nemovitostmi a stavebními zakázkami stejně jako do vydírání.

V Japonsku má velmi silnou pozici tzv. betonová lobby, která dostává zakázky od státu na veřejné stavby, přičemž nejde jen o silnice a přehrady, ale také betonové nádrže na rýžová pole nebo zpevňování svahů hor. Pro Japonsko je typické, že jeho politiku značnou měrou ovlivňují největší  firmy.

Druhý postřelený starosta Nagasaki

Itó není prvním starostou Nagasaki, který byl terčem atentátu. V roce 1990 byl vážně zraněn Hitoši Motošima poté, co prohlásil, že japonský císař Hirohito nese částečnou zodpovědnost za násilnosti druhé světové války. Na Motošimu stříleli ultrapravicoví nacionalisté. Nagasaki bylo druhým japonským městem, na které USA shodili v závěru druhé světové války atomovou bombu.

Zda byl útok proti Itóvi, podporovanému vládní Liberálnědemokratickou stranou, který měl šanci být v neděli podruhé zvolen do funkce, motivovaný také politicky, zůstává otázkou. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám