Hlavní obsah

Francouzský agent zabil své somálské únosce a utekl

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Jeden z dvojice francouzských bezpečnostních pracovníků, kterého minulý měsíc unesli z hotelu v hlavním městě Somálska Mogadišo, se ve středu ohlásil strážcům u prezidentského paláce. Poté, co tři své únosce zabil, se mu podařilo uniknout.

Foto: Feisal Omar , Reuters

Somálskem zmítají bída, hlad a násilnosti.

Článek

Francouzské úřady o případu mlčí, ale podle kanceláře somálského prezidenta oslovil muž stráž před palácem, jimž se identifikoval jako jeden z unesených Francouzů. Byl prý v dobré náladě. „Řekl, že utekl poté, co zabil tři muže, kteří ho drželi,“ dodal vojenský důstojník z paláce Farhan Asanyo pro agenturu AP.

Dvojici francouzských agentů, kteří měli v Somálsku pomáhat cvičit vládní síly, jež bojují s islamisty, unesli z hotelu v Mogadišu v červenci. Jednoho převzali rebelové z organizace al-Šabáb, druhého příslušníci Hizbul Islám. Islamisté prohlašovali, že muži budou souzeni podle islámského práva za špionáž a spiknutí proti islámu.

Somálsko je bez funkční vlády 18 let a zemí zmítá chaos, bída, hlad a násilí. Únosy jsou tam podle AP v posledních letech na vzestupu, přičemž kořistí se často stávají novináři nebo humanitární pracovníci. Kanadskou reportérku Amandu Lindhoutovou a jejího australského kolegu Nigela Brennana kupříkladu drží únosci už rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám