Hlavní obsah

Flaperon je skoro jistě z Boeingu 777, potvrzuje pád do vody

• Aktualizováno

Tajemník malajsijského ministra dopravy i malajsijský premiér si jsou téměř jisti, že 2,7 m dlouhý flaperon, který byl objeven ve středu na pláži ostrova Réunion, je z Boeingu 777. V tom případě zřejmě bude právě z pohřešovaného letu HM370 Malaysia Airlines. Jiný stroj typu Boeing 777 se nepostrádá.

Foto: ČTK/AP

Policisté u flaperonu vyplaveného na Réunionu

Článek

„Je celkem jisté, že flaperon je z letadla Boeing 777. Náš vrchní vyšetřovatel mi to řekl,“ uvedl tajemník ministra dopravy Abdul Azíz Kapráví podle zpravodajského webu The Business Insider.

Malajsijský premiér Najib Razak pak uvedl na sociální síti: „Předběžné informace naznačují, že úlomky velice pravděpodobně pocházejí z Boeingu 777, ale musíme ověřit, zda šlo o let MH370.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už ve středu experti uváděli, že podle vzhledu flaperon, tedy kombinace křidélka a vztlakové klapky, pochází z Boeingu 777. Potvrzuje to i číslo, které na něm bylo nalezené. To se objevuje v katalogu náhradních dílů společnosti Boeing.

Foto: ČTK/AP

Flaperon, který byl objeven na Réunionu,m je zřejmě z Boeingu 777

Žádná jiná letecká společnost na světě kromě Malaysia Airlines v tuto chvíli nepohřešuje letoun Boeing 777.

„Nikde jinde nezmizela žádná 777,“ řekl AP expert na bezpečnost letecké dopravy John Goglia, který byl dříve členem amerického Národního úřadu pro bezpečnost dopravy.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a BBC

Nález flaperonu podle něj ukončí i divoké spekulace okolo osudu stroje, který zmizel 8. března 2014 na letu z Kuala Lumpuru do Pekingu i s 239 lidmi na palubě, když krátce po startu změnil směr letu a zamířil na jihozápad.

„Potvrzuje to, že letadlo bylo ve vodě a nebylo uneseno na vzdálené místo,“ uvedl Goglia.

BEZ KOMENTÁŘE: Část letadla nalezená na Réunionu

Místo nálezu je vzdálené skoro 6000 kilometrů od oblasti posledního pátrání v Indickém oceánu. Réunion leží 600 km východně od Madagaskaru.

V oblasti je ale jižní rovníkový proud, který míří na západ, takže mohl část letadla přinést, uvedl list The Sydney Morning Herald.

Australský ministr dopravy Warren Truss to deníku potvrdil s tím, že „troska mohla urazit za 16 měsíců velmi dlouhou cestu.“ Dodal, že objev „není v rozporu s trasou stroje“, ale zdůraznil, že jsou „i jiné možnosti“.

„Je to první reálný důkaz, že existuje možnost nalézt část zmizelého letadla," uvedl ještě Truss.

Foto: ČTK/AP

Flaperon pokrývají vilejši

O dlouhém pobytu ve vodě svědčí vilejši Lepas anatifera, kteří flaperon pokrývají.

Místní úřady, které se zabývají vyšetřováním, jsou ale prozatím v jednoznačných závěrech opatrné.

„Žádná hypotéza nemůže být vyloučena včetně té, že by (objevený kus letadla) mohl být z Boeingu 777,“ uvedly francouzské ministerstvo spravedlnosti a správa Réunionu ve společném  prohlášení. Réunion je francouzským zámořským departementem.

Reklama

Výběr článků

Načítám