Hlavní obsah

Fidel Castro nadobro zmizí z očí, naznačuje Chávez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Fidel Castro, který před dvěma lety po operaci zažívacího traktu předal moc bratrovi Raúlovi, se už na veřejnosti neobjeví vůbec. Tvrdí to alespoň venezuelský prezident Hugo Chávez, který se stal v uplynulých letech jakýmsi neoficiálním mluvčím dvaaosmdesátiletého kubánského diktátora.

Foto: Reuters

Fidel Castro

Článek

"Ten Fidel ve své uniformě, který procházel ulicemi a městy pozdě večer a objímal lidi, už se nevrátí. To zůstane ve vzpomínkách," řekl v rozhlase Chávez, aniž vysvětlil proč, a ani se nezmínil, jaký je Fidelův současný zdravotní stav.

Castro se naposledy objevil na veřejnosti 26. července 2006. Naděje kubánské opozice, že s jeho odchodem se režim na "Ostrově svobody“ zhroutí, se však nenaplnily. Castro se v uplynulých dvou letech objevoval pouze v krátkých zpravodajských spotech a na fotografiích. V kubánských denících vycházely údajně jím psané články, komentující dění v zemi.

Bude prý žít mimo svůj fyzický život

"Fidel bude žít navěky, mimo svůj fyzický život," prohlásil dále Chávez ve svém pořadu. "A on musí žít dál v příštích letech, on to ví. My tě ještě potřebujeme," vzkázal Castrovi Chávez.

Fidel Alejandro Castro Ruz

* 13. srpna 1926

1956 - Kubánské revoluce

1959 - Castro se chopil moci

1962 - Kubánská krize

19. února 2008 - Castro oznámil, že se již nebude ucházet o úřad nejvyššího představitele Kuby.

Od roku 1999, kdy Chávez nastoupil do čela Venezuely, utužoval vztahy s Kubou, kterou označil za svůj vzor na cestě Venezuely k socialismu. Venezuela dodává Kubě denně 190 000 barelů ropy za výhodné ceny, Havana zase do jihoamerické země posílá mimo jiné tisíce lékařů a sportovních trenérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám