Hlavní obsah

Exprezidenta Mubaraka dovezli do soudní klece na lůžku

– Káhira • Aktualizováno
Novinky, rei

V Egyptě ve středu začal soud s exprezidentem Husním Mubarakem, jehož vládu po 30 letech letos ukončilo lidové povstání. Svržený 83letý nejvyšší představitel čelí obvinění z korupce a řízeného násilí vůči demonstrantům během protestů z ledna a února. Hrozí mu trest smrti. Mubarak se slyšení účastnil v kleci pro obviněné vleže na lůžku. Vinu popírá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mubarak na nosítkách v ochranné kleciVideo: Reuters

 
Článek

Soud se koná v hlavním městě Káhiře, z centra města byl však z bezpečnostních důvodů přesunut na okraj do budovy policejní akademie. Mubarak byl do metropole převezen ve středu z rudomořského letoviska Šarm aš-Šajch, kde vlastní nemovitosti a kam se uchýlil bezprostředně po pádu své vlády 11. února.

U budovy, kde soud zasedá, se sešli i exprezidentovi příznivci a začátek soudu hned provázely potyčky mezi nimi a jejich odpůrci.

Foto: Reuters

Prezident Husní Mubarak u soudu

Foto: Mohamed Abd El-Ghany , Reuters

Policisté a dva lidí v Káhiře přihlížejí přistání helikoptéry s Mubarakem.

Mubarak je viněn z korupce a z podílu na smrti demonstrantů. Exprezident však popírá, že by nařídil do protestujících střílet. To také zopakoval u soudu. Během protestů zemřelo asi 850 lidí.

Spolu s ním čelí obvinění i jeho dva synové Alá a Gamal, bývalý ministr vnitra Habíb Adlí a šest dalších představitelů bývalého režimu. Hrozí jim nejvyšší tresty. Adlí byl již v květnu odsouzen na 12 let za mřížemi za praní špinavých peněz a korupci.

Exprezidenta umístí do klece

Soud provázejí přísná opatření, bezpečnost v první den zajišťovalo okolo 3000 policistů a vojáků. Obžalovaní u soudu stanuli ve speciálně zhotovené kleci, Mubarak v ní ležel na lůžku. Po několika hodinách byl soud odročen na15. srpna.

Mubarak byl zatčen během pobytu v nemocnici v dubnu. Jeho právník považuje soud za zbytečný a argumentuje, že bývalá hlava státu je vážně nemocná. Podle BBC tomu spousta Egypťanů nevěří a domnívají se, že vojenská rada, která zemi do voleb řídí, nechce bývalého prezidenta ponižovat. V případě, že by se ale Mubarak před soudem neobjevil, hrozí konflikty v ulicích, jak ukázaly demonstrace v nedávných dnech. [celá zpráva]

„Nemyslím si, že někdo teď chová iluze, že to bude skutečný a spravedlivý soud. Všichni čekáme, co se stane, jak se z toho vyvlečou, protože to je jasné a v uplynulých dnech ještě jasnější. Vojenská rada nemá v úmyslu naplnit požadavky revoluce,“ řekl BBC Nariman Júsuf, jeden z těch, kdo v posledních dnech stále hlasitěji protestují proti pomalým reformám v zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Mubarak se probral z kómatu

Svržený egyptský prezident Husní Mubarak se v pondělí probral z kómatu, do kterého upadl v neděli. Uvedla to CNN s odvoláním na zdroje z nemocnice, kde je...

Výběr článků

Načítám