Hlavní obsah

Egyptský režim ustupuje a slibuje svobodu i zvýšení mezd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptský vládnoucí režim v pondělí učinil za pokračujících, ale stále umírněnějších protestů v centru Káhiry další vstřícné kroky, jež mají uklidnit odpůrce režimu a politickou opozici. Slíbil, že vyšetří údajné podvody při loňských parlamentních volbách a korupci v úřadech a že zvýší platy a důchody stávajících i bývalých státních zaměstnanců. Důvěru demonstrantů si však zatím patrně nezískal.

Foto: Reuters

Mladý stoupenec protivládních demonstrantů s maskou v barvách egyptské vlajky

Článek

Případné machinace v rámci zimních parlamentních voleb mají z Mubarakova nařízení přešetřit sami poslanci a soudy vyšší instance, které prozkoumají činnost justice na nižší úrovni a ústřední volební komise. Kvůli podezření z korupce v úterý zahájeny výslechy tří bývalých ministrů a člena vládnoucí strany, jimž bylo zakázáno vycestovat a byla zmrazena bankovní konta.

Egyptské vedení nabízí nové ústupky včetně zajištění svobody vyjadřování sdělovacím prostředkům, propuštění lidí pozatýkaných během dvou týdnů protestních akcí a případné zrušení výjimečného stavu, který umožňuje volné zatýkání a zadržování všech podezřelých oponentů režimu i bez soudu. Na dubnové zvýšení mezd a důchodů asi šesti milionů lidí vyčlení vláda 6,5 miliardy egyptský liber (19,4 miliardy korun).

Opoziční síly neplýtvají důvěrou

Protirežimní aktivisté ale zatím stále nemají k režimu důvěru. Poukazují na údajnou nespolehlivost jeho slibů, kterou prokázala minulost, a stále usilují o zbavení se hlavního režimního symbolu, tedy Mubaraka. Z nedělního vyjednávání mezi představiteli režimu a opozice vznikla zatím dohoda o spolupráci na změnách ústavy, které by měly umožnit uspořádání demokratických prezidentských voleb. Podle dnešního vyjádření amerického prezidenta Baracka Obamy se dá hovořit o pokroku.

Foto: Reuters

Náměstí Tahrír zůstává centrem dění. Odpůrci režimu odmítají ukončit protesty, dokud Mubarakův režim nepředá moc.

Tisíce lidí se i během pondělí na centrálním káhirském náměstí Tahrír (Osvobození) znovu shromáždily k demonstraci za okamžitou Mubarakovu demisi. Stovky jich na místě přenocovaly kvůli obavě, že by jim armáda přístup k náměstí druhý den mohla zablokovat. Situace se ale v zemi uklidňuje - začaly se již například i opravovat historické předměty, které v Egyptském muzeu poničili lupiči v prvních dnech protivládní vzpoury v Káhiře.

Egyptská libra vůči dolaru dál klesla na šestileté minimum, i když se státní banky snažily propad kurzu měny brzdit. Vláda se snažila obnovit zdání normality prodejem krátkodobých vládních dluhopisů, ovšem káhirská burza zůstane zavřená celý další týden.

Svět nabízí pomoc, ale má i obavy

České ministerstvo zahraničí informovalo, že poté, co se situace stabilizuje v Egyptě i v Tunisku, může oběma zemím v případě jejich zájmu připravit projekty na pomoc s přechodem k demokracii.

Většina českých turistů za rušené zájezdy do Egypta volí náhradní destinaci. Nejvíce si jako alternativu v minulém týdnu vybralo Kanárské ostrovy, Spojené arabské emiráty a Kapverdské ostrovy.

Podle NBC News kvůli nestabilitě v Egyptě začal Spojené státy znepokojovat egyptský výzkum zbraní hromadného ničení, nad nímž dosud zavíraly oči. Káhira podle televizní stanice v uplynulých desetiletích zkoumala a vyvíjela jaderné, chemické či biologické zbraně, ale i balistické střely.

Rakouský konzervativní deník Die Presse zkritizoval postoj Evropské unie k Egyptu. Unie prý mohla přispět k jeho demokratizaci, ale opět jen přihlíží. Italský konzervativní list Corriere della Sera označil situaci v Egyptě za revoluci, která má svrhnout despotický režim, ale dodal, že při revolucích se automaticky nemluví o demokracii.

Britský liberální list The Independent kritizoval údajné nejednotné signály USA vůči Egyptu, které v Káhiře mohou vzbudit podezření, že Washington není na její straně. Konzervativní španělský deník ABC soudí, že se sotva najde jiná arabská vláda, která by po káhirských nepokojích nezačala s nějakými reformami.

Reklama

Související témata:

Související články

České novináře v Egyptě napadli a okradli

S pokračujícími nepokoji v Egyptě, při nichž se střetávají protivládní odpůrci s příznivci vlády, přičemž se je od sebe snaží dostat vojáci a policie, se...

Výběr článků

Načítám