Hlavní obsah

Egypt chce v poušti postavit novou metropoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Novou metropoli na 700 kilometrech čtverečních se stylovými mrakodrapy jako v Dubaji, s obchodním centrem, s pásy obytných čtvrtí plnými zeleně, s fotbalovým stadionem a letištěm větším než londýnské Heathrow plánuje postavit vláda egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Nová Káhira má vyrůst v poušti na východ od stávajícího hlavního města s pomocí investorů z Číny a zemí Zálivu.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Káhira jako hlavní město egyptské vládě nevyhovuje.

Článek

„Blíž nemůžete. Je to zhruba 25 kilometrů odtud napravo,“ řekl reportérce německého magazínu Der Spiegel průvodce z ministerstva pro výstavbu a vysvětlil jí, že v budoucnu tudy povede čtyřproudá dálnice. Zatím je tu jen provizorní cesta, která dvě desítky kilometrů od plánovaného staveniště končí. Na obzoru se dme písečná duna. Vystoupit z auta novinářka nesměla a nemohla ani fotografovat.

Ministerstvo pro výstavbu představilo model budoucí metropole letos v březnu během setkání s možnými investory z Číny, Saúdské Arábie a další států Perského zálivu. Prezident Sísí, který se podle Spiegelu v lákání investorů osobně angažuje, ohlásil, že výstavba začne po Novém roce.

Nová, krásná a čistá

Nová Káhira má být podle představ egyptské vládnoucí elity krásné město, v němž se dobře žije a dýchá. Podle plánů má pojmout až pět miliónů lidí a přestěhovat by se do něj měly všechny vládní úřady, ale i zahraniční ambasády.

Má to své opodstatnění, upozornil Spiegel, podle něhož je stará Káhira ošklivá, znečištěná a přeplněná lidmi. Zatímco před půl stoletím měla 3,5 miliónu obyvatel, dnes jich má 18 miliónů, z nichž 11 miliónů bydlí v domech postavených bez povolení. Do nových domů postavených se svolením stavebního úřadu se často nikdo nestěhuje, protože na nemovitost nemá. Ulice metropole jsou do noci zacpané tisíci aut, ačkoliv vůz vlastní jen 14 procent obyvatel. Metro na rychle rostoucí předměstí nejezdí a výstavba nových linek nebo dostavba těch stávajících v plánu není. Očekává se, že v příštích dekádách vzroste populace Káhiry až na 40 miliónů lidí.

Je ovšem otázkou, zda jednou skutečně bude nová metropole v navržené podobě stát. Ještě se pro ni totiž nenašly peníze. Přitom jen výstavba v první fázi má přijít na zhruba 43,4 miliardy dolarů (bilión korun). Na druhou stranu to zdaleka není poprvé, co se egyptské úřady rozhodly postavit nové město “na zelené louce“. Na jihovýchodním okraji Káhiry koneckonců od začátku milénia roste město nazvané Nová Káhira.

Vláda tvrdí, že výstavba a existence nové metropole přinese oživení upadající ekonomiky. Není ale jasné, jestli také její domy nezůstanou prázdné, protože si je nebude moci nikdo dovolit.

Reklama

Související články

Suezu pomůže jeho „siamské dvojče“

Egypt ve čtvrtek zahájili s velkou slávou novou větev Suezského průplavu mezi Středozemním a Rudým mořem. Prezident Abdal Fattah Sísí uvítal na palubě...

Výběr článků

Načítám