Hlavní obsah

V Africe vzniká největší zóna volného obchodu na kontinentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Představitelé 26 zemí jižní a východní Afriky ve středu podepsali dohodu o volném obchodu, která má usnadnit pohyb zboží na východní polovině kontinentu. Podle zpravodajského serveru BBC jde o největší zónu volného obchodu v Africe.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí (vlevo) si potřásá rukou se svým súdánským protějškem Umarem Bašírem před summitem v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Článek

O způsobech, jak podpořit obchod napříč kontinentem, jednají africké vlády od skončení koloniální nadvlády. Situaci komplikuje špatný stav silnic, železnic a letišť.

Nová zóna vznikne sloučením tří stávajících hospodářských bloků: Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), Východoafrického společenství (EAC) a Společného trhu pro východní a jižní Afriku (COMESA).

Dohodu ve středu v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch podepsali egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, prezident Zimbabwe Robert Mugabe, předseda etiopské vlády Hailemariam Desalegn a viceprezident tanzanské republiky Mohammed Gharib Bilal, informovala agentura AFP.

Podpořit hospodářství s 600 milióny lidí

Dohoda má odstranit obchodní překážky u většiny zboží, které by díky tomu mělo být levnější. Kromě toho má podpořit ekonomiku celé oblasti s více než 600 milióny obyvatel a úhrnnou ekonomickou aktivitou přesahující jeden bilión dolarů (24,2 biliónu Kč).

Obchodní pakt, známý jako Trojstranná zóna volného obchodu (TFTA), by měl být oficiálně představen na nadcházejícím summitu Africké unie, který se koná tento víkend v Jihoafrické republice.

Uzavření dohody v Egyptě je pouze prvním krokem. Dohodu musí podle BBC ještě schválit parlament každé z účastnických zemí, aby zóna mohla začít fungovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám