Hlavní obsah

Ebola se dál šíří Kongem

Kinshasa

Světová zdravotnická organizace (WHO) v neděli potvrdila druhý případ nákazy virem ebola v Kongu. Organizace to oznámila poté, co se tento týden na severovýchodě země znovu začal šířit tento smrtící virus. V této chvíli je podezření na dalších 17 případů nákazy, zemřeli už tři lidé.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

WHO laboratorně potvrdila přítomnost viru u první ze tří obětí v pátek. Její pracovníci testují nemocné z odlehlé severovýchodní oblasti Dolní Uele poblíž hranic se Středoafrickou republikou. Pacienti vykazovali známky nakažení s horečkami a krvácením.

Zdravotníci se nyní snaží vyhledat 125 lidí, kteří mohli být v kontaktu s nakaženými, uvedl mluvčí WHO v Kongu Eugene Kabambi. Podle WHO zatím není jasné, jak se nakazila první oběť; začátky minulých epidemií se spojovaly s kontakty s nakaženým masem zvířat v džungli, zejména opic, uvedla agentura Reuters.

Obávaný zabiják

Ebola v Kongu propukla už poosmé a Kongo je nejčastějším místem jejího výskytu na světě. Kongo spolu s řadou dalších afrických zemí v roce 2014 prodělalo nejzávažnější epidemii eboly v historii. Od prosince roku 2013, kdy se v Guineji objevily první případy, zákeřný vir připravil o život více než 11 tisíc lidí a vyvolal obavy z pandemie. Za oficiálně skončenou Spojené národy epidemii označily až loni v lednu.

Šíření jedné z nejobávanějších nemocí na světě tehdy napomohla nepřipravenost zdravotnictví na epidemii takových rozměrů a fakt, že lékaři v mnoha případech neidentifikovali, o jakou infekci se jedná. V nemocnicích se tak nakazili další pacienti i zdravotnický personál.

Související téma

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Virus eboly. Neexistuje lék ani vakcína a 90 procent nakažených tímto virem umírá.

Krvácivá horečka ebola se šíří dotekem s krví a tělesnými tekutinami nakaženého. První příznaky se podobají chřipce, rychle se ale zhoršují. Později se přidává zvracení a krvácení, dále vnější i vnitřní krvácení. Nakonec dochází k rozkladu tkání.

Smrtnost se liší podle typu viru v rozmezí cca 30 až zhruba 80 procent. Smrt, nebo postupné uzdravení nastává během zhruba deseti dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám