Hlavní obsah

Dvě novinářky byly uneseny kvůli článkům proti ženské obřízce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina sowies, tedy žen provádějících v africkém státě Sierra Leone ženskou obřízku, unesla a ponížila dvě místní novinářky kvůli reportážím kritizujícím tuto krutou tradici.

Článek

Manjia Balama-Samba, pracující pro Radio OSN, a Henrietta Youn Kpaková z rozhlasové stanice Kenema ve stejnojmenném městě zveřejnily sérii příspěvků k nedávnému 5. výročí mezinárodního Dne proti ženské obřízce.

Sambové vzápětí anonym telefonicky vyhrožoval, že pokud svou reportáž neodvolá, bude zbita a její dům shoří. V neděli pak novinářku na ulici obstoupila skupina rozzuřených sowies, strhala z ní šaty a odvlekla ji do přilehlého buše.

„Když jsem se dozvěděla, co se Manjii stalo, šla jsem za šéfkou sowies protestovat,“ řekla Kpaková. Představená se od činu svých kolegyň distancovala, proti únosu však nezasáhla. Kpaková se tedy vypravila do míst, kde sowies její kolegyni zadržovali, ale i ona byla vystavena urážkám a hrozbám. Obě ženy, podle serveru AllAfrica.com zbité a bez šatů, byly propuštěny ještě týž den.

Ženská obřízka se provádí na severu Afriky a na Arabském poloostrově

Ženskou obřízku praktikuje většina Afriky jako údajně muslimskou tradici, jež má ženy zbavit sexuální vnímavosti, a tím zajistit jejich věrnost v manželství. Operace je většinou prováděna ještě v dětství, amatérsky, bez umrtvení a je zdrojem zdravotních potíží a psychických traumat.

Nejvyšší islámští představitelé se v posledních letech vyslovili proti ženské obřízce, protože v koránu není zmíněna. Ve skutečnosti je to tradice národů z oblasti horního Nilu a subsaharské Afriky, odkud se rozšířila do dalších zemí, zejména do Jemenu a Ománu. Vzhledem k migraci je ale stále větším nebezpečím i v Evropě, zejména v Německu.

V roce 2007 byla po úmrtí obřezávané dvanáctileté dívky zcela zakázána ženská obřízka v Egyptě. Do té doby byla zakázána jen částečně.

Tradice ženské obřízky

Obřízka je iniciační zákrok, který má z dívky udělat ženu. Má několik forem od odstranění klitorisu až po odstranění zevních pohlavních orgánů ženy včetně stydkých pysků.

Současně má potlačit její sexuální touhu. Obřízka je nebezpečná, stovky dívek v rozvojových zemích, kde je podle dohadů OSN obřezáno mezi 100 až 140 milióny žen, při zákroku umírají na krvácení nebo následnou sepsi. Mnohdy se zákrok provádí skleněným střepem nebo žhavým železem či uhlíkem. Další obřezané ženy nemohou mít děti a na všech obřízka zanechává psychické následky. Zákrok je nevratný. 

Africký výbor pro tradice IAC před pěti lety vyhlásil 6. únor dnem proti ženské obřízce. Podle OSN je v Sierra Leone obřezáno 94 procent žen a dívek ve věku 15 a 49 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám