Hlavní obsah

Dodávka s 52 migranty prorazila ve španělské Ceutě hraniční plot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Dodávka s 52 migranty prorazila v noci na pondělí hraniční zábrany na přechodu mezi Marokem a severoafrickou španělskou enklávou Ceuta, uvedla agentura AP. Při akci, které místní přezdívají kamikadze, utrpěli čtyři migranti zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dodávka s 52 migranty prorazila ve španělské Ceutě hraniční plotVideo: AP

 
Článek

V nákladním prostoru bílé dodávky bylo natěsnáno 34 mužů, 16 žen a dvě děti, všichni pocházejí ze subsaharské Afriky.

Marocký řidič před svítáním plnou rychlostí projel přes hraniční přechod v jihovýchodní části hranice mezi Marokem a Ceutou. Prorazil přitom kovový plot. Španělští policisté řidiče i migranty zadrželi. Čtyři lehce zranění byli převezeni do nemocnice, kde byli ošetřeni, uvedl server Europa Press.

Do španělské Ceuty za 500 korun. Cílené výpady migrantů organizuje mafie

Evropa

Fenomén vozů kamikadze, kdy auta s migranty ve vysoké rychlosti prorážejí hraniční bariéry, podle agentury Europa Press v Ceutě poprvé zaznamenali už v roce 2013. Většinou se ale při podobných akcích používala menší auta, ve kterých bylo mnohem méně migrantů.

Čekání na příležitost

Z Maroka do Španělska utíkají afričtí migranti především přes jeho dvě severoafrické enklávy – Ceutu a Melillu. Nedaleko jejich hranic čekají podle agentury DPA desetitisíce migrantů na příležitost dostat se do Evropy. Většinou se pokoušejí přelézt šest metrů vysoký plot, který španělské území od Maroka odděluje.

Foto: Mapy.cz

 

Naposledy na konci srpna přelezlo plot u Ceuty naráz asi 150 migrantů. Řada z nich se přitom zranila o ostnatý drát. Někdy jsou také pašováni v kufru.

Na 150 migrantů překonalo plot z Maroka do španělské Ceuty

Evropa

Počet migrantů, kteří se z Maroka do Španělska vydávají po moři, se letos výrazně snížil. Podle agentury AFP za to může především Maroko, které je nenechává ze svého území po dohodě se Španělskem a EU vůbec vyplout.

Reklama

Související články

Migrant se ukrýval v autě za palubní deskou

Tři migranti se pokusili v úterý dostat z Maroka do španělské Melilly. Jeden se schovával mezi přístrojovou deskou a motorovým prostorem. Další dva byli pod...

Výběr článků

Načítám