Hlavní obsah

Do novozélandského dolu míří druhý robot

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Druhý robot byl vyslán do uhelného dolu na Novém Zélandu, aby pátral po 29 hornících, kteří jsou nezvěstní od páteční exploze, informovala v úterý BBC. První robot, vyslaný do dolu u řeky Pike, se porouchal.

Foto: Reuters

Vrtání boční šachty, která má otestovat vzduch v dole.

Článek

K dokončení se také blíží zkušební vrt, který by měl zjistit, jaký je v dolu vzduch. Podle policie stále ještě není prostředí v dolu natolik bezpečné, aby se tam dal vyslat tým záchranářů.

„Je to extrémně nebezpečná situace,“ uvedl policejní komisař Howard Broad. Podle něj stále hrozí sekundární exploze, i když zatím nebylo uvedeno, co způsobilo páteční výbuch v hloubce 2,5 kilometru. [celá zpráva]

Vedení dolu je však přesvědčeno, že stále panuje naděje na záchranu havířů. „Myslím, že je zřejmé, že tam nesedí 29 horníků a nečekají, až budou zachráněni. Kolik z nich tam je, nevím, ale tito lidé potřebují být zachráněni a já čekám, že je uvidím,“ řekl v novozélandském rozhlasu ředitel Peter Whithall.

Dodal, že zbývá vyvrtat posledních 10 metrů ze 162, aby se zjistilo, jaký je v dole vzduch. To by podle něj mělo být dokončeno přes noc.

Podle něj měl každý horník na zádech láhev s kyslíkem na třicet minut, což je dostatečné množství, aby se dostal ke kyslíkovým zásobníkům v dole, které by horníkům v podzemí měly umožnit přežít i v případě, že je tam vysoká koncentrace kysličníku uhelnatého a metanu.

Nezvěstných je 24 Novozélanďanů, dva Australané, dva Britové a jeden Jihoafričan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám