Hlavní obsah

Dillí dusí smog, budou ho rozstřikovat vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indickou metropoli Dillí dusí smog. Premiér Arvind Kedžrivál označil město za jednu velkou „plynovou komoru“, napsala agentura Reuters. Indické úřady chtějí smogovou krizi zmírnit tím, že budou na město rozstřikovat vodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Indickou metropoli Dillí dusí smogVideo: Reuters

 
Článek

„Rozstřikování vody je jediným způsobem, jak snížit nebezpečnou úroveň znečištění,“ uvedlo ministerstvo životního prostředí. Podle toho se úkolu ujmou hasičská vozidla. Nejmenovaný zdroj dodal, že pomohou i vodní děla pořádkových sil, používaná k rozhánění davů. Jak velká část městské aglomerace, kde žije 22 miliónů lidí, bude pokryta, není známo.

Dillí po většinu týdne halil smogový oblak. Již ve čtvrtek město vyhlásilo kvůli znečištěnému ovzduší pohotovost. Do konce týdne byly uzavřeny školy a platí i zákaz vjezdu nákladních automobilů a stavebních prací. O víkendu byla zrušena velká část kulturních a hudebních akcí.

Zákaz vjezdu: symbolické gesto a „fraška”

Indický Dopravní úřad omezuje vjezdy osobních automobilů podle čísel značek. Jeden den na silnice smějí vozy se sudými značkami a druhý den vozidla s lichými. Podle BBC ale v Dillí toto opatření v minulosti mělo jen omezený efekt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Indie smog 2Video: Reuters

Obyvatelé Dillí na Twitteru proto toto opatření kritizují jako zbytečné, pouze symbolické gesto. Ekologické organizace pak v této souvislosti hovoří o frašce, uvedla BBC.

Podle agentury AP lidé v ulicích už běžně nosí několikavrstvé roušky. Jeden z nich netajil hněv nad tím, že nemůže bezpečně dýchat a že ho pálí oči a v krku. „Čistý vzduch je základní lidské právo,“ řekl.

Ve městě se hromadí objednávky na čističky vzduchu a filtrační masky. „Umístil jsem v domě šest čističek vzduchu a zavřel všechna okna, ale oči mi pořád slzí,“ postěžoval si jeden místní obchodník.

Úřady zvažují bombardování mraků

Úřady prý rovněž zvažují umělé vyvolávání srážek. Číňané k tomu používají „bombardování mraků“ chemikáliemi, a to pomocí letadel, raket nebo dělostřeleckých granátů.

Podle agentury Reuters jsou hlavními příčinami smogu v Dillí emise z automobilů, prach ze staveb a pálení zbytků zemědělských plodin na polích. To je tradiční způsob „úklidu“ a hnojení chudými zemědělci, kteří nemají techniku na vyčištění a zorání půdy. Tyto podmínky nastávají každoročně, avšak letos situaci podle meteorologů zhoršilo bezvětří.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2014 označila Dillí za nejznečištěnější město světa. Experti přirovnali dýchaný vzduch ke dvěma vykouřeným krabičkám cigaret denně. V posledních dnech se v místních nemocnicích zvýšil příjem pacientů s dýchacími a srdečními potížemi o 20 procent.

Se smogem se potýká rovněž sousední Pákistán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám