Hlavní obsah

Deseti Tálibáncům vybuchla nálož v rukou, všichni zahynuli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HÍLMAND

Deset bojovníků povstaleckého hnutí Tálibán přišlo v pátek večer o život, když předčasně explodovala nálož, kterou chtěli nastražit na silnici na jihu Afghánistánu. V sobotu o tom informovala agentura AFP s odvoláním na místní policejní zdroj.

Foto: Stringer, Reuters

Přívrženci Tálibánu v Afghánistánu. Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo v provincii Hílmand, která je baštou protivládního odporu a obchodníků s opiem. "Předčasná exploze nálože připravila o život deset Tálibánců včetně jejich místního šéfa," sdělil agentuře velitel hílmandské policie Mohammed Andíval.

Celkový počet obětí na straně povstalců se tak v pátek vyšplhal na 32, když při americkém náletu na dvě vozidla ve východním Afghánistánu zahynulo 22 lidí. Zatímco místní představitel později prohlásil, že šlo o civilisty, mluvčí americké armády oznámil, že vozidla převážela povstalce, kteří předtím zaútočili na spojeneckou základnu.

Vládu fundamentalistického hnutí Tálibán svrhla zahraniční intervence v roce 2001. Po přechodném uklidnění situace ale už dva roky nabývá ozbrojený odpor rebelů z tohoto hnutí opět na intenzitě, a to i navzdory přítomnosti asi 70 000 koaličních vojáků, kteří jsou oporou pro prozápadně orientovanou vládu prezidenta Hamída Karzáího.

Při násilnostech v Afghánistánu bylo od začátku roku podle agentury AP zabito na 2000 osob, převážně civilistů a radikálů. Mezi letošními oběťmi je i 104 vojáků z kontingentu mezinárodních sil, z toho dva Češi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám