Hlavní obsah

Další americký voják obviněn na Okinawě ze znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Na japonském ostrově Okinawa zatkli dalšího amerického vojáka kvůli údajnému znásilnění, což ještě více rozjitřilo negativní nálady Japoncům vůči Američanům z armádní základny na ostrově. Tamní velení nařídilo vojákům i civilním zaměstnancům a jejich rodinám zákaz nočního vycházení.

Foto: REUTERS/Michael Caronna, Reuters

Případy Japonce pobouřily. Muž na snímku drží před ambasádou USA v Tokiu nápis "Americké základně: odejděte z Japonska!".

Článek

Američan měl v pondělí v hotelu znásilnit jednu Fipínku. Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že žena utrpěla blíže nespecifikované zranění a v současnosti se léčí v nemocnici. Voják se nachází v americké vazbě.

Jedná se o druhý incident za posledních deset dní. Minulý týden byl na Okinawě obviněn 38letý americký voják ze znásilnění 14leté dívky. Tyrone Hadnott čin popírá, dívku prý pouze donutil k polibku.

Oba případy Japonce rozhořčily. Pozornost na ně zaměřila média i politikové, a to nejen na lokální úrovni.

V Japonsku je umístěno 50 000 amerických vojáků, většina z nich na Okinawě. I když je počet zatčených na ostrově poloviční, než před pěti lety, skončilo vloni na Okinawě za mřížemi 46 vojáků.

Okinawa

Je největším ostrovem v souostroví Rjúkjú. Rozlohou je více než dvojnásobně větší než Praha a má přes 1,3 miliónu obyvatel.

Okinawu dobyla v roce 1945 americká vojska. Ostrov Američané vrátili Japonsku až v roce 1972.

Na ostrově se nachází letecká základna Kadena a další základny americké armády, námořnictva a námořní pěchoty včetně zákadny Futemna.

Další zatčení z uplynulých dní měla spojitost s alkoholem. Jednoho vojáka našli spícího po požití alkoholu v hotelu, do něhož vniknul, jiného zatkli za řízení v opilosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám