Hlavní obsah

Čínští poslanci posvětili další posílení pravomocí prezidenta Si Ťin-pchinga

Peking

Komunistická strana Číny ve čtvrtek schválila prohlášení, které vyzdvihuje její „hlavní úspěchy a historické zkušenosti“. Dokument je vnímán jako další krok k posílení moci čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který chce podle analytiků usilovat o třetí funkční období v čele státu.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Projev čínského prezidenta Si Ťin-pchinga k založení komunistické strany Číny na Náměstí nebeského klidu v Pekingu.

Článek

Čínská komunistická strana prohlášení přijala na závěr čtyřdenního plenárního zasedání svého ústředního výboru, kterého se účastnilo na 370 vysokých představitelů strany, informovala agentura Reuters.

Podle agentur jde o třetí prohlášení přelomového významu ve stoleté historii čínské komunistické strany – první bylo vydáno v roce 1945 v době zakladatele moderní Číny Mao Ce-tunga, druhé vydal v roce 1981 Teng Siao-pching, který zahájil politiku reforem a otvírání země.

Čínský prezident varoval před návratem studené války do Pacifiku

Svět

"(Třetí prohlášení) vyzdvihuje novou éru vlády komunistické strany pod vedením Sia, čímž bude Si postaven na roveň Mao Ce-tunga a Teng Siao-pchinga," prohlásil počátkem týdne čínský politolog Jang Jang.

Si Ťin-pching stojí v čele Komunistické strany Číny od listopadu 2012 a prezidentem je od března 2013. Podle odborníků se postupně stal nejmocnějším vůdcem, jakého Čína v posledních desetiletích měla. Teoreticky může vládnout neomezeně dlouho, protože v roce 2018 čínský parlament vyškrtl z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta na dva po sobě následující mandáty, tedy na deset let.

Pentagon bije na poplach: Čína bude mít do roku 2030 nejméně tisíc jaderných hlavic

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám