Hlavní obsah

Čínský prezident varoval před návratem studené války do Pacifiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland

Napětí v indopacifické oblasti nesmí přerůst v novou studenou válku, varoval na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v novozélandském Aucklandu čínský prezident Si Ťin-pching. Podle něj selže jakákoliv snaha narýsovat hranice v regionu podle ideologických a geopolitických kritérií.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

„Asijsko-pacifická oblast se nesmí a neměla by se vrátit ke konfrontaci a rozdělení z éry studené války,“ řekl Si účastníkům virtuálního summitu v předtočené nahrávce. Region by podle něj měl dbát o to, aby byly zachovány dodavatelské trasy a dále liberalizován obchod a investice.

Čínský vůdce ve svém prohlášení zjevně narážel na snahu Spojených států a jejich regionálních spojenců a partnerů o zmírnění rostoucích schopností Číny uplatňovat v regionu hospodářský i vojenský vliv, uvedl Reuters.

USA, Británie a Austrálie v září oznámily, že zakládají bezpečnostní pakt AUKUS, který má čelit čínským snahám rozšířit oblasti pod svou kontrolou. Peking si klade neoprávněně nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře, a buduje tak základny, z nichž mohou čínské jaderné bombardéry doletět až nad Austrálii.

Bude Británie bránit Tchaj-wan před Čínou? USA, Austrálie a Spojené království ustavily nový pakt

Svět

V rámci paktu získá Austrálie ponorky na jaderný pohon. Peking iniciativu odsoudil s tím, že tyto země by se měly zbavit mentality z dob studené války a ideologických předsudků.

Naštvaná Čína vyhrožuje: Austrálie se může stát terčem jaderného útoku

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám