Hlavní obsah

Čínský prezident navštívil v KLDR místní spartakiádu

Pchjongjang

Čínský prezident Si Ťin-pching, který je v Severní Koreji, a severokorejský vůdce Kim Čong-un ve čtvrtek večer navštívili hromadné synchronizované cvičení na stadionu pro 150 000 diváků. Oba se shodli, že uprostřed „vážných a složitých“ mezinárodních otázek je posilování dvoustranných vazeb prospěšné pro obě země i mír v regionu, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Návštěva ukázala na sbližování obou zemí.

Foto: Pool, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Kim řekl, že návštěva čínského prezidenta, která by mohla podpořit severokorejskou ekonomiku strádající pod sankcemi, má zásadní význam pro předvedení neměnného přátelství mezi oběma zeměmi světu, uvedla KCNA.

”Čínský prezident Si Ťin-pching a severokorejský vůdce Kim Čong-un se shodli, že prohlubování vzájemných vztahů je v době závažných a složitých změn na mezinárodní scéně prospěšné pro obě země, stejně jako pro mír, stabilitu a rozvoj regionu", napsala KCNA. Podle Si Ťin-pchinga se Peking a Pchjongjang shodly na tom, že politické urovnání jaderné otázky na Korejském poloostrově je „nevyhnutelným trendem“ a že obě země musí vytrvat v mírových rozhovorech, uvedla agentura Nová Čína.

Oba vůdci se podle KCNA dále shodli na tom, že budou udržovat těsnou strategickou komunikaci a prohloubí spolupráci v různých oblastech.

Si ve čtvrtek ocenil úsilí, které Pchjongjang vyvíjí směrem k jadernému odzbrojení, a řekl, že svět doufá v úspěšná jednání mezi KLDR a Spojenými státy.

Kim si stěžoval na přístup USA

Si přicestoval do Pchjongjangu ve čtvrtek se záměrem podpořit spojence, který je pod tlakem sankcí OSN kvůli svému jadernému a raketovému programu a kvůli přerušení rozhovorů o jaderném odzbrojení se Spojenými státy. Od bezvýsledné druhé schůzky mezi Kimem a Trumpem letos v únoru v Hanoji KLDR provedla několik testů raket a varovala před důsledky, pokud USA neprokážou větší pružnost.

Kim si při rozhovoru s čínským prezidentem postěžoval na neochotu Washingtonu vyjít Pchjongjangu jakkoli vstříc. Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce.„  V uplynulém roce Severní Korea přijala mnoho pozitivních opatření, aby předešla stupňování napětí na Korejském poloostrově. Od druhé strany se jí ale nedostalo patřičné odezvy," řekl podle čínské veřejnoprávní televize CCTV Kim ve čtvrtek čínskému prezidentovi.

 Zlepšování vztahů mezi KLDR a ČLR

První návštěva čínského prezidenta v KLDR po 14 letech se koná týden před summitem G20 v japonské Ósace, kde se Si setká i s americkým protějškem Donaldem Trumpem. Ukázala na zlepšení vztahů obou zemí. Šlo už o pátou schůzku obou státníků za poslední dva roky. Předtím vztahy ochladly, protože ani Peking nesouhlasil se severokorejskými jadernými testy.

Oba v pátek také měli zamířit k Věži přátelství postavené na paměť čínských dobrovolníků, kteří v letech 1950 až 1953 bojovali v korejské válce a přinesli zvrat. Zasáhly do války, když vojska OSN, jež nejprve vyhnala severokorejské síly z Jižní Koreje, na kterou síly Pchjongjangu zatočily, pak obsadila většinu území KLDR a blížila se k hranicím s Čínou.

Reklama

Výběr článků

Načítám