Hlavní obsah

Čínský ministr zahraničí navštívil KLDR, ocenil její rozhodnutí denuklearizovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Pchjongjang
Aktualizováno

Čínský ministr zahraničí Wang I navštívil Severní Koreu, kde se sešel s jejím vůdcem Kim Čong-unem, uvedla ve čtvrtek čínská média. Kim řekl, že KLDR zastává rozhodný postoj denuklearizace poloostrova.

Foto: Kcna, Reuters

Čínský ministr zahraničí při návštěvě Pchjongjangu

Článek

Wang I během dvoudenní návštěvy Severní Koreje ocenil, že KLDR se k denuklearizaci zavázala. „Čína chválí současné pozitivní změny na Korejském poloostrově,“ řekl podle čínského ministerstva zahraničí ve středu Wang v Pchjongjangu. „Plně podporujeme závazek Severní Koreje dosáhnout cíle v podobě jadrného odzbrojení,“ dodal ještě.

Čínský ministr zahraničí se rovněž v KLDR vyjádřil k chystanému summitu USA – KLDR: „Doufáme, že dialog Severní Koreje a Spojených států bude úspěšný a že dojde k významnému pokroku."

Jde o už třetí jednání Kima s vysokým čínským představitelem během měsíce, což naznačuje oteplení vztahů mezi Pekingem a Pchjongjangem, uvedla televize CNN

Podle expertů sice Čína navenek oceňuje mírové úsilí, jehož cílem je snížit napětí na Korejském poloostrově, ale může se také obávat efektů spojených s vývojem v oblasti, které by mohly změnit rozdělení sil v regionu.

Čína byla první zemí, kterou vůdce KLDR Kim Čong-un ve funkci navštívil. Na návštěvě tam byl v březnu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám