Hlavní obsah

Čínské chování je agresivnější, ohrožuje australská vojenská letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Čína opakovaně ohrožuje australská vojenská letadla. Americké ministerstvo obrany to označilo ze agresivní a nezodpovědné. Podle něj to „představuje jednu z největších hrozeb pro mír a stabilitu v regionu“ zahrnujícím i Jihočínské moře, na které si Peking dělá nároky.

Foto: Profimedia.cz

Australský hlídkový P-8 Poseidon.

Článek

Podle čtvrtečního vyjádření Ely Ratnera z Pentagonu, kde je tajemníkem pro bezpečnost v indopacifické oblasti, je agresivní čínské chování v regionu  snahou získat větší kontrolu nad oblastí.

„Během posledních pěti let počet nebezpečných zásahů (čínské) Lidové osvobozenecké armády dramaticky vzrostl,“ uvedl Ratner a dodal, že jen v první polovině letošního roku byly zaznamenány „tucty nebezpečných událostí“.

V květnu čínská stíhačka donutila australský námořní hlídkový P-8 Poseidon k „nebezpečným manévrům“. Australský ministr obrany Richard Marles řekl, že čínská stíhačka letěla v jeden okamžik blízko australského letadla, vypálila fléry, přelétla mu před nosem a zůstala tam: „V tu chvíli uvolnila klamné cíle, jejichž součást jsou malé kousky aluminia, a některé z nich se dostaly do motoru P-8. To je velmi nebezpečné,“ uvedl Marles.

V únoru válečná loď námořnictva Lidové osvobozenecké armády osvítila vojenským laserem australské sledovací letadlo. Australské obranné síly v té době uvedly, že se zvýšilo používání laserů, ale tento konkrétní incident byl „vážnější“.

Nutnost odstrašení

Ratner ve čtvrtek řekl, že pokud bude čínská armáda pokračovat v tomto chování, mohlo by to vyvolat vážný incident nebo nehodu“ a USA „musí ukázat vůli a schopnosti odradit Čínu od agrese“. Podle něj je proto nutné posílit přítomnost bojových jednotek v oblasti, protože prioritou USA je odstrašování, i když budou „vždy připraveny zvítězit v konfliktu“.

Ratner navázal na vyjádření amerického předsedy sboru náčelníků spojených štábů Marka Milleyho, který se v Sydney účastnil bezpečnostní konference a řekl, že se Čína stala „znatelně agresivnější“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám