Hlavní obsah

Čínské bombardéry opět pronikly k Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že v neděli se k ostrovu přiblížilo 19 čínských vojenských letadel včetně čtyř bombardérů schopných nosit jaderné pumy. Kvůli přiblížení čínských letadel vzlétly tchajwanské stíhačky a aktivovány byly rakety protivzdušné obrany, oznámila v pondělí stanice CNN.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Tchajwanská stíhačka vypaluje fléry.

Článek

Podle tchajwanského ministerstva byly ve skupině čtyři strategické bombardéry H-6 a stroj pro elektronický průzkum a boj. Doprovázely je stíhací bombardéry, z nichž bylo 10 typu J-16 a čtyři Suchoje Su-30.

Čínské stroje vnikly do identifikační zóny okolo ostrova, který Peking považuje za svou vzbouřeneckou provincii, ale vzdušný prostor ostrova nenarušily. Podle mapy tchajwanského ministerstva obrany stroje letěly blíže k čínskému pobřeží než k tchajwanskému, uvedla stanice BBC. I tak ale vzlétly tchajwanské stíhačky.

Musíme se připravit na válku, řekl tchajwanský šéf diplomacie

Svět

Podobných letů čínských strojů bylo od jara několik, v červnu se dokonce k ostrovu přiblížilo 28 letadel, v dubnu 25 a v lednu 15. Tchajwanské ministerstvo obrany minulý týden varovalo, že hrozby ze strany Pekingu rostou a čínská lidová armáda může paralyzovat tchajwanskou obranu.

Čína poslala nad Tchaj-wan rekordní počet 28 vojenských letadel

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám