Hlavní obsah

Čínská firma, kde došlo k explozi, manipulovala s chemikáliemi bez povolení

Tchien-ťin

Čínská firma Ruihai Logistic, která vlastní skladiště v Tchien-ťinu, kde došlo minulou středu k silnému výbuchu s nejméně 114 oběťmi, zacházela několik měsíců s nebezpečnými látkami, aniž by k tomu měla příslušná oprávnění. V úterý to uvedla agentura Nová Čína.

Foto: ČTK/AP

Záchranné práce brzdí obavy z dalších možných výbuchů.

Článek

Nová Čína napsala, že společnost osm měsíců manipulovala s nebezpečnými chemikáliemi, aniž by k tomu měla příslušná oprávnění. Nejmenovaný člen vedení firmy řekl agentuře: „Společnost zacházela s nebezpečnými chemikáliemi i v době, kdy k tomu neměla oprávnění.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé si mohli vzít nejnutnější věci ze svých zničených bytů po výbuchu v čínském skladišti ZÁSOBAVideo: Reuters

Podle dokumentů, které má agentura k dispozici, s nimi mohla pracovat mezi dubnem a říjnem 2014. Přístavní licenci, jež jí umožňovala manipulovat s jedy, získala opět v červnu.

Už dříve se objevily zprávy, že firma porušovala předpisy. V areálu skladovala sedmdesátkrát více kyanidu sodného, než je povoleno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhořelé čínské skladiště v Tchien-ťinu kontrolují hasičiVideo: Reuters

Obyvatelé sousedního sídliště, kteří museli být evakuováni, popírají, že by s nimi firma jednala a odpovídala na jejich dotazy, jak tvrdí. Firma skladovala nebezpečné materiály jen 500 metrů od nich, i když zákony požadují, aby byly skladovány nejméně kilometr od obytných domů a infrastruktury.

Deset lidí z vedení společnosti včetně ředitele a jeho zástupce je ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám