Hlavní obsah

Číňané postaví v Tibetu nejvýše položené letiště světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během příštího roku zahájí Číňané práce na výstavbě nového letiště v Tibetu. Bude se jednat o vůbec nejvýše položené letiště na světě. Má ležet v nadmořské výšce 4436 metrů, tedy zhruba o 100 metrů výše než činí současný rekord.

Foto: Profimedia.cz

Nové tibetské letiště se bude nacházet ve výšce zhruba čtyři a půl tisíce metrů nad mořem. Ilustrační foto

Článek

Výstavba letiště nazvaného Nagčhu potrvá podle odhadů tři roky a bude stát 1,8 miliardy jüanů (asi 5,6 miliardy Kč). S nadmořskou výškou 4436 metrů překoná dosavadního, rovněž tibetského, držitele rekordu. V současnosti se nejvýše položené letiště světa nachází u města Čhamdo ve výšce 4334 metrů.

Nagčhu bude šestým letištěm v Tibetu, minimálně dvě ze současných pěti jsou ale podle agentury Reuters otevřeny kvůli špatným povětrnostním podmínkám jen pár měsíců v roce.

Čína v minulých letech zahájila program obnovy zastaralých letišť, do kterých má v úmyslu investovat miliardy dolarů. Zaměřit se chce na oblasti odlehlých měst na západě země, která hodlá ekonomicky podpořit.

Peking si od svých plánů slibuje, že nová letiště, stejně jako silniční tahy a železnice do Tibetu, přispějí k rozvoji a zvýšení životní úrovně v této oblasti. Tibetští aktivisté ale podle Reuters tvrdí, že nové dopravní tepny jen urychlí migraci čínských obyvatel do Tibetu a rozmělní tradiční buddhistickou kulturu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám