Hlavní obsah

Čína tají skutečnou sílu svého jaderného arzenálu, tvrdí studie

Washington

Pentagon přezkoumává výzkum studentů georgetownské univerzity, který naznačuje, že Čína může mít až 3000 jaderných hlavic, i když americké armádní zdroje kalkulují s 80 až 400 sty hlavicemi. Podle studentů, které vedl při výzkumu americký expert, je Číňané ukrývají v tajných tunelech. O 360stránkové zprávě v úterý informoval list The Washington Post.

Článek

Zpráva studentů, které ještě nebyla zveřejněna, už vyvolala pozornost členů Kongresu a dostala se i do rukou špiček letectva.

Na jednu stranu je kritizovaná, že jde o kompilát, který si příliš nedělal starosti se zdroji. Použity jsou nejen snímky z Google Earth, ale také informace z blogů, a dokonce z čínských hraných filmů. Na druhou stranu se ale dostali k 400stránkovému tajnému manuálu čínské Druhé artilerie. Studenty navíc vedl profesor Philip Kerber, který byl za studené války členem spojených štábů.

Právě on dospěl na základě počtu objevených tunelů k číslu přibližně 3000 hlavic.

Nejmenovaný stratég amerického ministerstva obrany ke zprávě uvedl: „Není to bomba, ale tyto myšlenky a odhady se musejí prozkoumat a konfrontovat s názory lidí, jejichž znalosti jsou postaveny na tajných informacích.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám