Hlavní obsah

Itálie: neočkovaní asi zaplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dva miliony Italů by měly zaplatit pokutu 100 eur (2434 Kč) za to, že se nenechali očkovat proti koronaviru. Ve středu vypršela lhůta, v níž mohli zdůvodnit, proč imunizaci třemi vakcínami nepodstoupili.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Sankce se vztahuje na neočkované lidi starší padesáti let a bez ohledu na věk i na vybrané profesní skupiny, jako jsou zdravotníci, učitelé nebo příslušníci bezpečnostních sborů. Zda na postihy skutečně dojde, ale není jasné.

Podle deníku Corriere della Sera už pošta začala těmto lidem posílat upozornění. Nicméně ještě mají šanci, že pokutu muset platit nebudou. O oprávněnosti očkování, které zavedla předchozí vláda, totiž rozhoduje ústavní soud. Navíc současná pravicová vláda, která se úřadu ujala koncem října, se snaží pokuty zrušit, či zatím alespoň odložit.

Itálie zavedla povinné očkování proti covidu-19 loni pro zdravotníky a některé další profesní skupiny a začátkem roku ho rozšířila obecně na lidi starší 50 let. Pro zaměstnance zdravotnických zařízení měla tato povinnost platit do konce roku. Nová pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniové ale zvolila liberálnější přístup k očkování a povinnost pro zdravotníky ukončila.

Bez očkování i testu. Peru po dvou a půl letech zrušilo vstupní podmínky pro turisty

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám