Hlavní obsah

Čína: rozbili jsme gang plánující únosy olympijských účastníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING
Aktualizováno

Čína oznámila odhalení dvou teroristických skupin, které údajně plánovaly únosy sportovců, novinářů a diváků na srpnové olympiádě v Pekingu a také útoky v čínských městech. O prohlášení čínského ministerstva státní bezpečnosti informovala agentura AP.

Foto: Erin Siegal , Reuters

Olympijské hry začnou v Pekingu 8. srpna.

Článek

Úřady podle ministerstva zatkly na přelomu března a dubna v severozápadní autonomní oblasti Sin-ťiang s ujgurským muslimským obyvatelstvem 35 lidí.

"Od 26. března do 6. dubna bylo zadrženo 35 osob. Měli v plánu unášet atlety, zahraniční novináře a další návštěvníky olympijských her," uvedl Wu Che-ping z ministerstva státní bezpečnosti a dodal: "Tato násilná teroristická banda doufala, že sabotáž pekingských olympijských her bude mít mezinárodní dopad."

"Čelíme opravdové teroristické hrozbě," dodal mluvčí čínského ministerstva státní bezpečnosti. Policie u zadržených podle něj zajistila téměř deset kilo výbušnin, osm patron dynamitu a literaturu s tématikou islámské svaté války. U zadrženým byla podle něj zajištěna hotovost na nákup výbušnin. Provedli údajně 13 zkušebních explozí. Podle mluvčího měli příkaz spáchat sebevraždu, pokud by byli zatčeni.

Ujguři se inspirovali tibetskými protesty

V ujgurské autonomní oblasti vyvolalo tamní muslimské obyvatelstvo na počátku dubna protičínské protesty, inspirované březnovými nepokoji v Tibetu. Ujguři obviňují Peking z náboženského a kulturního útlaku, čínské úřady je však považují za separatisty. Policie demonstrace potlačila a zatkla podle odhadů několik stovek lidí.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Nejde o první případ údajného spiknutí zjištěného na západě Číny. V lednu zatkly čínské bezpečnostní síly v Sin-ťiangu členy jiného gangu, který údajně vyráběl trhaviny, s nimiž plánovali zaútočit na vládní budovy, vojenská zařízení a na hotely v Pekingu, Šanghaji a dalších městech. Tito údajní teroristé prý dostávali příkazy od vedení exilové Islámské strany Východního Turkestánu, kterou Peking označuje za teroristickou organizaci. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám