Hlavní obsah

Čína dovolí rodinám až tři děti

Peking
Aktualizováno

Vedení Číny rozhodlo, že rodiny mohou mít až tři děti. Země s více než miliardou obyvatel uvolněním populační politiky reaguje na dramatický pokles porodnosti, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V naději, že se zvýší porodnost, Čína zrušila politiku jednoho dítěte v roce 2016 a rodiny mohly mít od té doby děti dvě. Demografové ale upozorňují, že porodnost stále není dost vysoká na to, aby zastavila rychlé stárnutí čínské populace.

Tehdy napsal The Wall Street Journal, že Čína má „příliš mnoho důchodců a příliš málo mladých. Pokud nezačnou mít Číňané více dětí, smršťující se pracovní síla bude muset zaopatřovat obrovskou stárnoucí populaci.“

Čína má čím dál tím méně dětí

Svět

Očekávání se však nenaplnila. Nedávno publikované výsledky sčítání lidu ukázaly, že počet obyvatel se za poslední desetiletí zvýšil pouze o 5,38 procenta na 1,41 miliardy, což je nejpomalejší tempo od 50. let. Statisticky má žena v Číně 1,3 dítěte a společnost stárne rychleji a rychleji.

Ještě nižší celkový počet narozených dětí – místy až o bezmála 30 procent – se navíc předpokládá za rok 2020. Kvůli koronavirové krizi totiž páry odložily jak svatby, tak přírůstky do rodiny.

Podle zprávy Nadace pro výzkum a rozvoj Číny bude v roce 2035 jednomu ze čtyř Číňanů více než 65 let. Komunistická Čína zavedla politiku jednoho dítěte v roce 1979 a ta podle odhadů do konce roku 2013 zabránila narození 400 milionů dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám