Hlavní obsah

Čína a Tchaj-wan štěpí Šalomounovy ostrovy

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malaita, největší provincie Šalomounových ostrovů, oznámila, že ještě tento měsíc uskuteční referendum o nezávislosti. Důvodem jsou spory se šalomounskou vládou o politiku vůči Číně.

Foto: Mapy.cz

Šalomounovy ostrovy

Článek

„Brzy se uskuteční celoprovinční referendum k otázce nezávislosti,“ uvádí se podle listu The Guardian v prohlášení provinčního premiéra Daniela Suidaniho. Ten listu potvrdil, že hlasování v oblasti s 200 tisíci obyvatel se má uskutečnit ještě tento měsíc.

Suidaniho kabinet podporuje Tchaj-wan, zatímco ústřední vláda loni po 36 letech přerušila styky s ostrovem u čínských břehů a přeorientovala se na Peking.

Peking: Vystrčil porušil cestou na Tchaj-wan suverenitu Číny

Domácí

Rozdíly v názorech na politiku vůči Číně a Tchaj-wanu štěpí podle Guardianu ostrovy stejně jako kulturní, etnické a politické rozdíly, které vedly v letech 1998 a 2003 k nepokojům, kvůli nimž pak na toto území Austrálie vyslala mírovou misi, která tam zůstala do roku 2017.

Tchaj-wan si nyní aktivně předchází úřady na nižší než celostátní úrovni. V červenci formálně uznal Somaliland, který se odtrhl od Somálska.

Reklama

Výběr článků

Načítám