Hlavní obsah

Čína a Japonsko si vjely do vlasů

– Peking/Tokio

Dvoutýdenní spor mezi Pekingem a Tokiem kolem zadržování kapitána čínské rybářské lodi dostal v pátek nový obrat. Poté, co Peking pohrozil potrestáním východního souseda, pokud kapitána nepropustí, zastavil údajně vývoz vzácných kovů do Japonska a zadržel čtyři Japonce na základě podezření, že protizákonně filmovali armádní objekty. Tokio následně oznámilo, že čínského kapitána propustí.

Článek

Spor začal před dvěma týdny, kdy se čínská rybářská loď srazila se dvěma japonskými hlídkovými čluny u neobydlených ostrůvků ve Východočínském moři, které si nárokují obě země, stejně jako Tchaj-wan. Okolí ostrovů, jež Číňané nazývají Tiao-jü-tchaj a Japonci Senkaku, ukrývá ropu a zemní plyn.

Když japonský soud prodloužil vazbu kapitánovi do 29. září, Peking přerušil s Tokiem kontakty na nejvyšší úrovni a ve středu čínský premiér Wen Ťia-pao pohrozil potrestáním východního souseda. Na to se objevila zpráva, že Peking prý zastavil vývoz vzácných kovů do Japonska. Jde o skupinu metalických prvků používaných k výrobě specializovaných elektronických součástek - například u radarů, hybridních aut, laptopů či hudebních nosičů.

Zprávu jako první pustila australská společnost Industrial Minerals, ale mluvčí čínského ministerstva obchodu zákaz vývozu na telefonický dotaz popřel. Informoval o tom The Washington Post. „Ať to je, či není pravda, tyto zprávy mohou zvýšit obavy z toho, že Čína kontroluje 95 procent globálních dodávek vzácných kovů,“ napsal list.

V pátek dostal spor nový obrat, když agentura Nová Čína oznámila zadržení čtyř Japonců, kteří měli v severočínském městě Š'- ťia-čuang vstoupit do vojenské zóny a protizákonně filmovat armádní objekty. Jen o pár hodin později Tokio oznámilo, že čínského kapitána propustí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám