Hlavní obsah

Čína a Filipíny se pohádaly o Jihočínské moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Manila

Na jednání Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) se Čína a Filipíny nepohodly ohledně situace v Jihočínském moři. Čínský prezident Si Ťin-pching prohlásil, že jeho země nechce vést velmocenskou politiku vůči ostatním státům v oblasti. Filipínský prezident Rodrigo Duterte ale připomněl nedávný incident, kdy čínská pobřežní stráž ostřelovala vodními děly čluny zásobující filipínské vojáky, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

„Čína je důrazně proti velmocenskému postoji a politice síly, přeje si udržovat se sousedy přátelské vztahy,“ uvedl Si. Dodal, že jeho země se nesnaží „šikanovat“ menší státy. Členy sdružení vyzval k dialogu a hledání míru, který je podle něj „největším společným zájmem“ zemí.

„Zcela odmítáme nedávnou událost u atolu Second Thomas a jsme vážně znepokojeni dalšími podobnými situacemi,“ řekl Duterte. Také vyzval Čínu, aby respektovala výsledky arbitráže Stálého rozhodčího soudu v Haagu z roku 2016, které výrazně omezily čínské nároky v oblasti. Peking již dříve uvedl, že arbitráž neuznává.

Filipíny vyzvaly Čínu, aby respektovala verdikt rozhodčího soudu

Svět

Řešení sporů ohledně námořních zón v souladu s mezinárodním právem si přeje také Ismail Sabri Yaakob, premiér Malajsie, dalšího státu s nároky v Jihočínském moři. Strany vyzval, aby se zdržely provokativního chování.

Čína i Filipíny si činí nárok na atol Second Thomas, který arbitráž z roku 2016 přiřkla Manile. Filipíny mají u atolu menší vojenskou posádku. Čínská pobřežní stráž se snaží zásobování posádky ztížit.

Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí je situace v Jihočínském moři obvykle klidná a Peking s Manilou komunikuje. Varoval, že jakékoli zpochybnění čínské suverenity nebude úspěšné.

Foto: Profimedia.cz

Virtuální konference ASEAN-Čína

Čína se snaží posílit svou přítomnost v Jihočínském moři, které je významnou dopravní cestou a disponuje rozsáhlým nerostným bohatstvím. Klade si nepodložené nároky na 90 procent rozlohy tohoto moře.

Summit bez Barmy

Čína, která není členem sdružení, žádala, aby se společného videosummitu zúčastnilo všech deset členských zemí ASEAN. Podle agentury AP ale nakonec Brunej, která má předsednictví skupiny, nepozvala na summit s Čínou zástupce vojenské junty v Barmě, protože vláda nechce povolit setkání mezi vyslancem sdružení a vězněnou političkou a nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Při předchozím summitu s americkým prezidentem Joem Bidenem předsednictvo pozvalo „nepolitického představitele“ Barmy a nikoli vůdce junty, což vedení země odmítlo.

ASEAN sdružuje Brunej, Kambodžu, Indonésii, Laos, Malajsii, Barmu, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam. V jeho členských zemích žije přes 661 milionů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám