Hlavní obsah

Chlapec v Thajsku se střelil harpunou do hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelnou dávku štěstí měl desetiletý chlapec z Thajska, který si při lovu hlodavců nedopatřením vpálil do hlavy šíp z harpuny. Šedesát centimetrů dlouhá střela se mu zavrtala mezi levý spánek, oko a mozek, přičemž větší část zůstala trčet ven. Lékaři přesto hocha zachránili.

Desetiletý chlapec si prostřelil harpunou obličej, těsně minula mozekVideo: Reuters

 
Článek

Na výpravu za krysami v provincii Nakhon Ratchasima se chlapec podle agentury AP vydal minulý týden s kamarády. Po nehodě skončil v jedné nemocnici, ta ale neměla potřebné vybavení.

Sanitka proto převezla pacienta na jinou kliniku, jejíž lékaři museli kovový projektil nejprve odříznout elektrickou pilkou, než mohli jeho zbytek z chlapcovy hlavy bezpečně vyoperovat.

„Tento případ byl nebezpečnější než jiné podobné úrazy. Naštěstí hrot nezasáhl nervový systém ani mozek,“ řekl lékař, který pacienta ošetřoval. „Chlapec byl v šoku, úzkostlivý a trpěl velkými bolestmi. Pořád se dovolával rodičů,“ dodal.

Ztratil mnoho krve

Podle ředitele kliniky byl hoch celou dobu po neštěstí při vědomí, ale ztratil mnoho krve. „Bylo štěstí v neštěstí, že harpuna vnikla do hlavy šikmo, od lebky k lícní kosti, která je silnější. Kdyby šla o něco výš, zasáhla by oko nebo oční nerv a chlapec by na něj zřejmě oslepl. A kdyby mířila ještě výš, mohla by zasáhnout mozek,“ upřesnil ředitel kliniky.

Pacientovi se mezitím daří lépe. Kvůli nebezpečí infekce ze znečištěného projektilu dostává antibiotika.

Podobné neštěstí se v Thajsku stalo v listopadu, když se čtrnáctiletý chlapec omylem střelil harpunou mezi oči při lovu ryb. Také jeho lékaři dokázali zachránit.

Chlapec v Thajsku se omylem střelil harpunou mezi oči

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám