Hlavní obsah

Záchrana dvou horolezců z ČR bude v Pákistánu pokračovat ve středu

Aktualizováno

Záchrana dvou českých horolezců a jejich pákistánského kolegy bude v Pákistánu pokračovat ve středu. Nestačili včas před setměním sestoupit na místo, odkud by je mohl vyzvednout vrtulník. Informoval o tom pákistánský novinář, který situaci sleduje na místě. Trojice před čtyřmi dny uvázla v nadmořské výšce asi 6900 metrů při sestupu z hory Rakapoši.

Foto: Haidirr Vadží, ČTK

Pákistánští záchranáři čekají na možnost vyproštění dvou českých horolezců a Pákistánce, kteří uvázli při sestupu z hory Rakapoši v Pákistánu.

Článek

Horolezce zatím vrtulník nemohl vyzvednout kvůli příliš velké výšce a hlavně nevhodnému terénu pro přistání. V úterý jim alespoň dopravil lana, vodu, potraviny a léky a trojice zahájila sestup. Záchranáři doufali, že se horolezci stihnou dostat do 16:00 místního času (13:00 SELČ) na místo ve výšce 6000 metrů, kde je budou schopni vyzvednout pomocí vrtulníku. Podle některých zdrojů je toto místo ve výšce 5800 metrů.

Pákistánská armáda doručila letecky jídlo, vodu, léky, lana a bezdrátové sety pro bezpečný návrat uvázlých horolezců. Horolezci se vydali na cestu zpět. Dá-li bůh, budou ve výšce 6000 metrů zachráněni.
Vadží Haidir, pákistánský novinář

Novinář Vadží Haidir, který je na základně, odkud odlétají vrtulníky směrem k Rakapoši, ve zprávě zaslané ČTK po 15:00 SELČ napsal, že skupina je ve výšce asi 6200 metrů a sestupuje pomalu. Dostala nicméně dostatečné vybavení pro přežití –⁠ nový stan, jídlo, oblečení a komunikační zařízení. „Doufejme, že se do zítřka (do středy) dostanou pod 6000,“ dodal Haidir.

Záchrana českých horolezců v Pákistánu se komplikuje. V tuhém mrazu musejí čekat

Svět

Už dopoledne zprávy na twitteru uváděly, že sestup je pomalejší, než se předpokládalo, a před polednem SELČ se Češi Jakub Vlček a Petr Macek a Pákistánec Vadžídulláh Nagrí pohybovali ve výšce kolem 6500 nebo 6300 metrů.

Horolezci minulý týden úspěšně zdolali 7788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši v pátek, poté začali sestupovat do tábora. Později ale poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Díky satelitním telefonům byli však i nadále v kontaktu s rodinami a s úřady. V minulých dnech pátraly po horolezcích vrtulníky a v pondělí se záchranářům podařilo skupinu lokalizovat.

Podle zástupce velvyslance v Islámábádu Antonína Hradilka sice pro horolezce v úterý ráno vyrazila odlehčená helikoptéra bez dveří, ani ta je ale není schopná vyzvednout, neboť se v dané výšce nemůže zastavit na místě. Diplomat uvedl, že horolezci se musejí sami pokusit sestoupit do výšky 6000 metrů a že jim naproti na pomoc má vyrazit tým v čele se slavným pákistánským horolezcem Alím Sadparou.

Dva Češi uvízli v Pákistánu 7000 metrů vysoko, dochází jim zásoby

Zahraniční

Pákistánský list Dawn v pondělí napsal, že zatímco Pákistánec Nagrí je v dobré kondici, jeden z českých horolezců má omrzliny a druhý trpí akutní horskou nemocí, kterou způsobuje nedostatek kyslíku ve vysoké nadmořské výšce. V místě, kde výprava tábořila, bylo přibližně minus 30 stupňů Celsia.

Rakapoši je 27. nejvyšší hora na světě, leží v pohoří Karákóram. Místní ji také nazývají Dumani, matka mraků. Mezi horolezci je považována za jeden z nejhůře zdolatelných vrcholů, ze základního tábora na vrchol je potřeba překonat převýšení 5000 metrů. Poprvé horu pokořili Britové Mike Banks a Tom Patey v roce 1958.

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické.

Reklama

Související témata:
Rakapoši

Výběr článků

Načítám