Hlavní obsah

Český podnikatel v Malajsii možná unikne bičování za podvod

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naději na brzké propuštění z vězeňské cely má osmasedmdesátiletý český podnikatel, který byl ve čtvrtek malajsijským soudem obviněn z pokusu o podvod. Právu to v pátek po jednání s malajsijským velvyslancem řekl náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček.

Foto: Profimedia.cz

Vchod do věznice v Kuala Lumpur

Článek

Český diplomat ambasadora požádal, aby jeho země zvážila humanitární propuštění podnikatele. Vzhledem k věku a zdravotním komplikacím je pro něj totiž další pobyt v cele neúnosný. Muži hrozí až deset let vězení a zbičování.

„Pan velvyslanec byl velmi kooperativní, velmi rychle to pochopil. Oba jsme se shodli, že ta situace potřebuje takřka okamžité řešení,“ ocenil přístup malajsijské strany Kmoníček.

Ambasador po jednání obratem kontaktoval místní úřady, aby zjistil, co potřebují k takovému řešení. „Primárně se teď musíme snažit o to dostat jej z té cely někam, kde bude mít patřičnou zdravotní péči,“ řekl Kmoníček a upřesnil, že může být převezen do vězeňské nebo civilní nemocnice.

„V této chvíli mám pocit, že to je na dobré cestě,“ shrnul náměstek, podle jehož odhadu může podnikatel opustit celu v nejbližších dnech.

Možná jde o spiknutí podnikatelů

Muže v pátek v cele, kterou s ním obývá ještě dalších 19 vězňů, navštívil český konzul, který upozornil na zhoršující se zdraví i psychický stav obviněného.

Osmasedmdesátiletý český občan se podle obžaloby pokusil minulý týden podvést místního 31letého obchodníka s ropou, kterému nabídl ke koupi nekrytý šek vypsaný na 480 miliónů malajsijských ringgitů (asi 2,6 miliardy korun) za 336 miliónů ringgitů (přibližně 1,9 miliardy korun). Vzápětí jej pak zatkla policie a skončil za mřížemi. [celá zpráva]

Kmoníček v pátek upřesnil, že údajný zločin úřadům udala třetí osoba, za případem se podle něj může skrývat složitý obchodní spor místních podnikatelů. Obviněný muž vinu popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám