Hlavní obsah

Češku přistiženou na Novém Zélandu s drogami propustili na svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud na Novém Zélandu zrušil stíhání české občanky, kterou společně s jedním mužem přistihli na letišti s 20 kilogramy pervitinu v kufrech s dvojitým dnem. Podle ministerstva zahraničí odcestuje žena brzy zpět do České republiky. Muž zůstává ve vazbě a hrozí mu až doživotí.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Soud 70letou Češku osvobodil s ohledem na její věk a zdravotní stav, ale především proto, že se nepodařilo prokázat, že se na pašování podílela vědomě. ČTK to řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Dvojici českých občanů zadrželi celníci v polovině května po příletu z Thajska. Ve dvou kufrech se nacházelo 20 kilogramů metamfetaminu. Na černém trhu by se podle policie rozprodal za zhruba 324 miliónů korun. [celá zpráva]

Oba vyšetřovatelům řekli, že se cítí nevinni.

Propuštěná žena podle Lagronové odletí v brzké době zpět do ČR. Muž zůstává ve vazbě a další stání u soudu se uskuteční nejdříve na jaře. Případ je údajně složitý, protože ho řeší Interpol ve více zemích.

Metamfetamin (pervitin)

Je syntetická droga, vyrábí se ve formě krystalické látky bílé až nažloutlé barvy.

Užívá se nejčastěji nitrožilně a šňupáním.

Po aplikaci se u uživatele zvyšuje bdělost, činorodost, neklid, nechutenství, snižuje se potřeba spánku.

Po odeznění účinků drogy nastupuje pocit hladu, vyčerpání a deprese.

Rizikem užívání je vznik výrazné psychické závislosti, zvýšená bezdůvodná agresivita uživatelů, pocity pronásledování, halucinace, poruchy paměti a především riziko infekce HIV-AIDS a žloutenky spojené s nitrožilní aplikací drogy použitými jehlami.

Česko má s pervitinem (metamfetamin) dlouhodobé problémy. Zatímco v Evropě byl vždy rozšířenější amfetamin, v Česku to byl z historických důvodů pervitin, který se zde nelegálně vyrábí od 70. let.

V poslední době se zejména kvůli nízké ceně pervitin rozšiřuje z Česka do Německa a Rakouska. Nově se podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) pervitin objevuje i v Řecku či na Kypru a také v Lotyšsku a Norsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám