Hlavní obsah

České vojáky v Afghánistánu čekají tvrdší boje

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České vojáky v Afghánistánu tento rok čekají tvrdší boje než dosud. Taliban kvůli nadcházejícím volbám pravděpodobně zvýší svoji aktivitu. Právu to řekl velitel Vojenského zpravodajství generál Ondrej Páleník

Článek

První kontingent speciálních sil, který v afghánských horách pátral po bojovnících Tálibánu, se vrátil do Prostějova. Pane generále, jaký bude hlavní letošní úkol druhého kontingentu, který v misi v provincii Kandahár pokračuje?

 Myslím, že naprostá většina úkolů vojáků, kteří teď právě dorazili do Afghánistánu nebo tam budou sloužit ve druhé polovině roku, se bude podobat těm, jež plnili v letech 2004 i 2006. Tedy zabezpečit vliv demokraticky zvolené kábulské vlády i v regionu, kde dosud operují povstalecké jednotky. A to tak, aby zde vládní orgány mohly fungovat.

Očekáváte něco, v čem se druhá rotace zvláštní jednotky bude lišit od první?

I když bude působit na stejném místě a plnit v zásadě tytéž úkoly, dá se očekávat, že v době jejího působení a také během činnosti třetího kontingentu vzroste v souvislosti s prezidentskými volbami v Afghánistánu větší aktivita protivládních sil.

Jinými slovy, čekají naše vojáky tvrdší boje než dosud?

Ano. Kvůli volbám nepřítel pravděpodobně silně zvýší svoji aktivitu. Musíme počítat s tím, že nás tam letos čekají větší boje.

Reklama

Výběr článků

Načítám