Hlavní obsah

Centrem Manily otřásl výbuch, osm mrtvých

Novinky, ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Osm mrtvých a 70 zraněných si v pátek vyžádal výbuch v obchodním centru filipínského hlavního města Manile. Policie už vyloučila, že by šlo o výbuch plynu z bomby a přiklání se názoru, že šlo o atentát.

Článek

Výbuch zasáhl obchodní komplex Glorietta Mall ve čtvrti Makati. Police nejprve oznámila čtyři mrtvé a 45 zraněných s tím, že šlo o výbuch bomby s plynem používané na vaření. Posléze však bilanci upřesnila na osm obětí a nejméně 70 zraněných s tím, že zřejmě šlo o atentát.

"Už můžeme říci, že příčinou nebyl zemní plyn. Byla to bomba, ale více zatím nemůžeme říci, protože pokračujeme ve vyšetřování," sdělil národní policejní šéf Avelino Razon. Zřejmě šlo o explozi plastické trhaviny. K útoku se ale zatím nikdo nepřihlásil, i když v zemi působí celá řada vzbouřeneckých skupin počínaje komunisty a konče islámskými teroristy.

Pří výbuchu se propadla část střechy, protože výbuch odstřelil betonovou zeď. Na jejím místě zůstal velký kráter. Pod troskami jsou pohřbeny dvě osobní auta a dvě dodávky. "(Výbuch) byl tak silný, že na nás spadla střecha," sdělil jeden prodavač Jeric Balendes. "Mnozí z mrtvých a zraněných byli zaměstnanci (obchodu). Slyšel jsem, jak tři moji spolupracovníci křičí. Dostal jsem se ven malou dírou. Nevím jestli se to povedlo i jim," dodal s tím, že tři těla ležela přikrytá na podlaze u přilehlého parkingu. 

V celé Manile i na mezinárodním letišti byla vyhlášena všeobecná pohotovost a vláda svolala mimořádnou schůzku národní bezpečnostní rady. Dvanáctimiliónová Manila byla v minulosti několikrát terčem teroristických útoků, k nimž se přihlásili muslimští separatisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám