Hlavní obsah

Brazílie: Lidem nelze zakázat přežít

Právo, Tomáš Nídr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasilia

Další tragický rekord padl v Brazílii: 881 obětí covidu-19 za 24 hodin představuje nejvyšší číslo od počátku vypuknutí pandemie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brazílie zaznamenala rekordní počet nakažených za denVideo: Reuters

 
Článek

„Dnes se děsíme těchto čísel, ale za další dva tři týdny je budeme vidět jako nízká. Obětí tu bude kvůli špatnému stavu místního zdravotnictví více, než jsme viděli v Itálii,“ říká po telefonu z Florianópolis na jihu země slovenský manažer Juraj Vajda.

Přitom se v zemi karanténní opatření při srovnání se střední Evropou zaváděla se zpožděním jen několika málo dní.

Rekordní počty mrtvých v Brazílii. Koronavirus se tam šířil už v únoru při karnevalech

Koronavirus

„Brazilci si však sociální odstup většinou nemohou dovolit, ani kdyby chtěli. Často v minimálních prostorech žijí početné rodiny o čtyřech generacích, což šíření viru, jak jsme viděli v Itálii a Španělsku, výrazně pomáhá,“ vysvětluje Vajda, dvaačtyřicetiletý otec dvou malých dětí.

Gangy zavedly zákaz vycházení

„Nejchudší, kteří žijí v šedé ekonomice z ruky do úst, sice dostali speciální dávky, ale ty nedosahují ani dvou třetin minimální mzdy. Nemohou si na rozdíl od obyvatel bohatých čtvrtí dovolit zůstat dlouhodobě doma, protože za tři dny by neměli za co koupit rýži a fazole. Nelze lidem zakázat přežít. Pokud by přestali pracovat, nezbylo by jim nic jiného než si jídlo opatřit násilím,“ vykládá.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Pohřbívání obětí covid-19 v Sao Paulu

Ví, o čem mluví. Léta žil uvnitř chudé favely Babilônia nad slavnou čtvrtí Copacabana, kde před jedenácti lety postavil batůžkářský hostel, který nyní pronajímá novému provozovateli.

Méně vzdělaní a chudší lidé si navíc brali varování úřadů před nákazou méně k srdci. V některých favelách si proto vzaly karanténu do ruky místní kriminální gangy, které pod přísnými tresty zavedly zákaz vycházení.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„A to zdaleka nejsme v nejhorší fázi pandemie. Kromě obětí koronaviru budou přibývat ti s jinými chorobami, které zabije nepřímo, protože je přetížené nemocnice nebudou stíhat ošetřovat,“ konstatuje Slovák, který v Brazílii žije od roku 2008, kdy sem přišel z Barcelony jako konzultant firmy PricewaterhouseCoopers.

„Je to jen chřipečka“

Navíc jednotlivé složky moci jdou proti sobě, protože prezident Jair Bolsonaro děsivým číslům navzdory odmítá brát pandemii vážně a nemoc označuje za chřipečku. Na rozdíl od většiny obyvatelstva chodí bez roušky a vyzývá guvernéry jednotlivých států, aby v zájmu záchrany hospodářství zrušili svá karanténní opatření. Nechybí na demonstracích se stovkami svých nejoddanějších příznivců, kde okatě povzbuzuje armádu, aby svrhla pětatřicet let fungující demokracii a pod jeho vedením se ujala moci.

Vojáci se k tomu nemají, stejně jako k výzvám, aby naopak od kormidla republiky sundali Bolsonara. „Jestli k nějakému převratu dojde, dovolím si odhadovat, že se provede pod nějakou záminkou parlamentní cestou, tak jako před čtyřmi lety odvolal Kongres prezidentku Dilmu Rousseffovou,“ nabízí Vajda svůj výhled do budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám