Hlavní obsah

Boko Haram zabilo od června nejméně 1600 lidí

– Abuja

Nejméně 1600 mrtvých si od června vyžádaly v několika afrických zemích útoky připisované islamistickému hnutí Boko Haram. Podle agentury AFP to ve středu sdělila organizace Amnesty International (AI), podle níž počet obětí ozbrojenců této teroristické organizace od začátku roku stoupl na 3500.

Foto: Akintunde Akinleye, Reuters

Žena ve městě Michika, které Boko Haram vypálilo, než je dobyla nigerijská armáda. Archivní snímek

Článek

"Počet osob zabitých od začátku letošního roku je opravdu šokující - více než 3500 obětí mezi civilisty během necelých 300 dnů," sdělil v prohlášení ředitel AI pro oblast Afriky Netsanet Belay.

"Vlády zemí, kterých se to týká, by měly podniknout všechny nezbytné kroky k zajištění bezpečnosti civilistů v postižených oblastech," dodal.

Islamisté zabíjeli především v Nigérii, ale také v Kamerunu, Čadu a v Nigeru. Násilná úmrtí těchto civilistů jsou o to víc politováníhodná, že nigerijská armáda nedávno ujišťovala, že v boji proti povstalcům postupuje. Tvrdila, že zničila několik jejich táborů a osvobodila stovky žen a dětí, které ozbrojenci Boko Haramu unesli.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari, který po květnovém nástupu do funkce prohlásil boj proti hnutí Boko Haram za prioritu svého mandátu, dal začátkem srpna svým ozbrojeným silám tři měsíce k poražení islamistických vzbouřenců. Jejich řádění si od roku 2009 vyžádalo více než 17 000 mrtvých a přes dva milióny lidí před nimi uteklo z domovů.

Vražedné výpady a sebevražedné atentáty Boko Haram ale stále pokračují. Jsou namířeny především proti tržnicím, autobusovým stanicím a místům, na nichž se konají náboženské obřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám