Hlavní obsah

Boje v Afghánistánu z pohledu lékařů: hlavním nepřítelem není Tálibán, ale spalničky

Na celkem pětatřiceti misích organizace, která se věnuje lékařské pomoci v krizových oblastech ve zhruba 70 zemích světa, se loni podílelo 27 lékařů z Česka a Slovenska. V loňském a letošním roce se přitom Lékaři bez hranic soustředí především na Afghánistán, v němž loni opět převzalo vládu radikální hnutí Tálibán.

Foto: Ali Khara, Reuters

Zima v Kábulu

Článek

„Změny v zemi nás zasáhly z bezpečnostního hlediska, ale zemi jsme neopustili. Naopak tam naši přítomnost posilujeme, je to potřeba,“ řekla Horáková.

V Afghánistánu dlouhodobě chybí lékařská péče, řada lidí, zejména dětí, trpí podvýživou, opět tam začaly bujet spalničky. „Je to sezonní nemoc, u které jsme letos v prvním čtvrtletí zaznamenali obzvlášť prudký nárůst. Panuje obava, aby se z ní nestala epidemie. Nemoci nahrává vysoký výskyt podvýživy u dětí, průběh je pak komplikovanější kvůli oslabené imunitě,“ uvedla Horáková.

Lékaři bez hranic působí v Afghánistánu už čtyřicet let s pauzou v letech 2004–2009, kdy bylo pět členů organizace zabito a ta se ze země načas stáhla.

Když jsme venku, nechceme provokovat a nosíme konzervativní oblečení. Přijeli jsme pomáhat a ne vyvolávat konflikty. Je to jednodušší, když jejich kulturu respektujeme.
Štěpánka Vitovská, lékařka LBH

Do konce června byla s Lékaři bez hranic na misi v Afghánistánu česká anestezioložka Štěpánka Vitovská, nyní v provincii Kundúz působí slovenská instrumentářka Katarína Madejová. Ta ve videorozhovoru řekla, že při své práci nevnímá omezení, která do země opět zavlekl Tálibán.

„V nemocnici jsme neměli žádný problém s tím, že by ženy nemohly pracovat. Musí mít svolení a peníze chodí na účet manželovi, otci či bratrovi. Děláme teď nábor a hlásí se i ženy,“ řekla novinářům.

Tálibán nařídil ženám vystupovat v televizi se zakrytým obličejem. Prý se radují

Svět

„Když jsme venku, nechceme provokovat a nosíme konzervativní oblečení. Přijeli jsme pomáhat a ne vyvolávat konflikty. Je to jednodušší, když jejich kulturu respektujeme,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám